Reklamní sdělení
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
E-shop snadno & rychlehttps://www.websnadno.czSystém WebSnadno nabízí moderní e-shop s podporou on-line plateb.

Úspěšná sezóna, která se nedohrála. Jaký byl ligový ročník 2019/2020? 

1920_konec

Hokejová sezóna 2019/2020 je definitivně za námi a přestože pro šest středočeských mužstev, včetně toho kralupského, skončila bez jakéhokoliv vlastního zavinění předčasně, z kralupského pohledu ji nelze hodnotit dle stanovených předsezónních cílů jinak nežli úspěšně.

"Postup do play-off," zněl totiž před startem ligového ročníku jasně cíl z kabiny kralupského A-týmu. Po postupu z nižší krajské soutěže se Kralupanům v loňské sezóně podařilo příslušnost ve středočeské krajské lize úspěšně obhájit, ovšem na poslední postupovou příčku do vyřazovacích bojů jim chybělo propastných 25 bodů. V nové sezóně tak přišel čas pro plány ambicióznější. Změn doznala kralupská střídačka nejprve v trenérském obsazení, když v roli hlavního trenéra vystřídal Josefa Zajíce ještě loni aktivní obránce Kralup Dušan Sikela, který k sobě přibral rovněž někdejšího kralupského hráče Martina Hampla. Následovalo oživování hráčského kádru.

"Naším hlavním cílem bylo poskládat mužstvo tak, aby bylo konkurenceschopné a hrálo důstojnou roli v soutěži," vysvětluje trenér Sikela. "Museli jsme mužstvo vhodně doplnit a naší snahou bylo získat hráče s vazbou na Kralupy, tedy odchovance působící v okolních mužstvech z toho důvodu, že v Kralupech dříve neviděli hokejovou perspektivu. Po jednáních, která jsme s hráči vedli, se nám to podařilo, někteří kluci se vrátili a stali se z nich klíčoví hráči mužstva."

Tým oživený novými či staronovými tvářemi se poté po většinu základní části držel ve vyšších patrech tabulky.

"Postupem času, kdy bylo jisté, že si svými výkony zajistíme účast v play-off, bylo naším úkolem připravit mužstvo co možná nejlépe na vyřazovací boje, které uvidí fanoušci v Kralupech po hodně letech," pokračuje Sikela. "Chtěli jsme, aby měli hráči ve vyřazovacích bojích nejlepší sportovní formu a předváděli svoje nejlepší výkony. Myslím, že se nám to povedlo. V zápasech play-off hráli kluci fantasticky. Podle mého názoru se kvalita hokejisty pozná v zápasech, kdy se hraje o všechno. To jsou zápasy play-off a kluci v těchto zápasech uspěli. Jejich styl hry v těchto zápasech přesně odpovídal hře v takto vypjatých utkáních a byla radost za nimi stát na střídačce," chválí své svěřence, z nichž byli mnozí ochotní bojovat až za hranicí sebeobětování. "Nechci jmenovat jednotlivce, ale jen bych rád řekl, že někteří kluci měli vážné zdravotní problémy a přesto chtěli nastoupit, pomoct mužstvu a bojovat za Kralupy. Musím říct, že spousta kluků hrála svůj nejlepší hokej v životě a jsem rád, že dokázali, že hokej hrát umí a hlavně, že umí vyhrávat, protože pokud chce hráč v hokeji uspět, tak se musí naučit vyhrávat," říká trenér s bohatými hráčskými zkušenostmi, který nezapomíná pochválit ani výkon fanoušků během play-off. "Na atmosféru v zápasech proti Mladé Boleslavi nikdy nezapomenu a jen doufám, že to nebylo zase na dlouhou dobu v Kralupech naposledy." 

Po vítězném čtvrtfinále však následoval rozpačitý závěr sezóny mísící ve fanoušcích rozpačité emoce. Vyhrát poslední utkání play-off je koneckonců snem všech týmů napříč celým hokejovým světem a Kralupanům se přesně tohle podařilo. Jenomže standardně takové štěstí padne na jediný tým ligy, který po splnění tohoto cíle zvedne nad hlavu pohár pro vítěze soutěže. Letos se taková mužstva sešla tři. Velké Popovice už díky němu měly dokonce nakročeno do finále, Kralupy s Mělníkem zase poslalo poslední vítězství do společné semifinálové série. Velkolepá bitva dvou okresních rivalů měla být sérií desetiletí, kralupský A-tým navíc nehrál semifinále jakékoliv soutěže od dob působení ve 2. lize na přelomu milénia a očekávaly se rekordní návštěvy na obou stadionech. Fanoušci, hráči a i trenér Dušan Sikela se těšili na probuzení skutečné hokejové horečky i v těch kralupských žilách, kterými už pěknou řádku let neproudila.

"To je to jediné, co mě mrzí. Že už jsme nedostali možnost změřit síly v semifinále s Mělníkem. Byl by to určitě hokejový svátek nejen pro všechny hráče, ale i fanoušky v celém regionu," hlesl kouč zklamaně. "Bohužel se nám všem do cesty postavil jiný protivník a nám nezbývá, než se mu postavit a vybojovat vítězství."

Už samotný postup do semifinále play-off je však v tomto ligovém ročníku hodnocen jako velký týmový úspěch. A co všechno nám uplynulá sezóně vlastně nabídla?

PRODUKTIVNĚJŠÍ ÚTOK
Zatímco v loňském ročníku se Kralupští v krajské lize jako její nováček spíše rozkoukávali a nikdo z mužstva nedokázal sbírat více než bod na utkání, výčet takových hráčů z uplynulého ročníku je o něco pestřejší. Letošní nejvýraznější osobností kralupského útoku byl bez pochyby hračička Ondřej Hampl, který dokázal ve 22 zápasech základní části získat 30 bodů za 14 branek a 16 asistencí a v průměru tak sbíral více než 1,36 bodu na zápas, což ho kromě neotřesitelné pozice lídra týmového bodování vyneslo také na 11. místo kanadského bodování celé ligy. Ve sbírání bodů na zápas ho následuje útočník Jiří Brandejský, který mužstvo posílil přesně v polovině sezóny a okamžitě se úspěšně adaptoval. Do konce základní části nastoupil do deseti střetnutích, v nichž sbíral v průměru 1,2 bodu na utkání. Třetím do party, komu se v základní části dařilo sbírat více než bod na zápas, je střelec Robin Student. Kralupský bojovník a týmový strážce spravedlnosti nastřádal ve 20 zápasech 21 bodů a s 12 úspěšnými zásahy dokonce atakoval čtrnáctigólového nejlepšího týmového střelce Ondřeje Hampla. I díky těmto příspěvkům dokázaly Kralupy v letošní sezóně nastřílet o téměř 32% více branek, než v té předchozí. Na nejefektivnější trojici základní části s příspěvkem více než bodu na utkání poté v následujícím play-off navázali další spoluhráči. Lídrem týmového bodování vyřazovací části se stal Jakub Kaprál, který v 5 utkáních play-off nasbíral 8 bodů (1,6 bodu na zápas) za 3 góly a 5 asistencí, což mu v bodování play-off celé ligy zajistilo bez ohledu na počet odehraných zápasů 7. místo. Elitního centra následoval sedmibodový křídelník Ota Řehák společně s nejproduktivnějším kralupským obráncem vyřazovací části Romanem Verbíkem (1,4 bodu na zápas) a vybranou společnost více než jednoho nasbíraného bodu na utkání uzavřel další z elitních beků Miloslav Cafourek (1,2 bodu na zápas). 

ZODPOVĚDNĚJŠÍ OBRANA
Více než po lepším útoku ale od prvního ligového kola volal trenér Dušan Sikela hlavně po zodpovědné hře dozadu a větší pomoci brankářům v jejich práci. Do sestavy se vcelku velmi rychle zapracovali nově příchozí obránci Miloslav Cafourek, Martin David a bratři Verbíkovi. Po původním záměru nechat hrát oba Verbíky pospolu se nakonec trenérské duo Sikela - Hampl rozhodlo nerozlučná dvojčata rozdělit do dvojic Martin David - Roman Verbík a Miloslav Cafourek - Jakub Verbík a v této sestavě i za pomoci spolehlivě hrající třetí obranné dvojice Tomáš Prášek - Jakub Šarše nakonec kralupská obrana dokázala snížit loňský počet inkasovaných gólů o celých 41 branek, což je téměř o 2 góly na zápas méně. Díky tomu zakončily Kralupy základní část jako tým se třetí nejlepší obranou v lize, přičemž na druhou Čáslav chybělo inkasovat o jedinou branku méně. Nezpochybnitelnou zásluhu na celém úspěchu měly fantastické výkony brankáře Jiřího Exnera, jehož čísla nabrala od loňské sezóny úplně jiný směr. Zatímco v základní části 2018/2019 prohrál více než dvě třetiny všech odchytaných zápasů, v té letošní snížil průměr inkasovaných branek z čísla 3,9 na 2,9 na utkání, ve 22 zápasech zaznamenal 13 výher a další 4 přidal v následujících 5 utkáních vyřazovacích bojů.

PORÁŽKA LÍDRA
Nejreprezentativnějším příkladem zlepšené obranné hry bylo utkání 12. kola základní části, v němž do Kralup dorazil k odvetnému zápasu suverénní lídr letošního ročníku Černošice, na jehož ledě Kralupané padli 6:3. Tým z obce ležící podél Berounky v této základní části prohrál ve 22 zápasech jen čtyřikrát, inkasoval pouhých 63 branek a s náskokem 8 inkasovaných gólů vyhrál statistiku mužstev s nejlepší obranou. A že to bylo zaslouženě, dokazoval i během střetnutí v Kralupech. Domácí však nehodlali hrát druhé housle a s favoritem drželi krok. Obě obrany fungovaly na jedničku, přesto se v žádném případě nehrál nudný zápas. Hra měla spád a velké šance jí nechyběly. Když si však hráči nějakou vypracovali, zafungovali na výbornou muži v maskách, kteří zápas doslova ovládli. Jak Exner v kralupském, tak Formánek v černošickém brankovišti v základní hrací době za svá záda nepustili jedinou střelu a za bezbrankového stavu zápas nakonec dospěl až do prodloužení. Tam ho rozlouskl Ondřej Hampl a Kralupští se tak stali jedním ze čtyř mužstev, kteří dokázali favorita letošního ročníku porazit. Trenér Sikela po utkání označil výkon svých svěřenců za dosud vůbec nejlepší v tomto ročníku a kromě zodpovědné práce směrem dozadu kvitoval hlavně snížený počet trestných minut, jehož více než trojnásobná výše byla dle jeho slov hlavní příčinou, proč v prvním vzájemném střetnutí na černošickém ledě jeho tým prohrál.

ŽOLÍK Z PODĚBRAD
Utkání s Černošicemi bylo vůbec prvním v kralupském dresu pro posilu do druhé poloviny základní části Jiřího Brandejského. Vysoký útočník s prvoligovými a druholigovými zkušenostmi strávil předchozí sezónu v lázeňském městě Poděbradech, v jejichž barvách také započal tu uplynulou. Srdcem je však Kralupan a když přišla nabídka doplnit kralupské útočné řady, nemusel se dlouho rozmýšlet. Brandejskému netrvalo ani příliš dlouho získat si přízeň kralupského publika, málokdo měl totiž ve zbývajících kolech základní části takový čich na góly, jako právě on. První branku v novém dresu zaznamenal symbolicky proti nedávným spoluhráčům z Poděbrad, když přispěl k jejich drtivé porážce v poměru 6:2, čímž odstartoval sérii 7 zápasů, v nichž se mu pokaždé podařilo skórovat. Celkově Brandejský zapisoval, jak je popsáno již výše, v průměru 1,2 bodu na zápas a jeho brankovou šňůru zastavil až otřes mozku, který si přivodil ve 20. kole na ledě Mladé Boleslavi. S jeho následky se poté bohužel potýkal až do konce sezóny, ovšem i když mu zdraví nedovolilo na led nastoupit, soudržně jezdil na zápasy vyřazovacích bojů s týmem, aby ho podpořil. Nezbývá, než mu přát spoustu zdraví a štěstí, aby byl do nového ročníku opět stoprocentně připraven dohánět brankáře kralupských soupeřů k zoufalství. 

MLADÁ KREV
Co si trenér Sikela v uplynulém ročníku krajské ligy rovněž pochvaloval, byla spolupráce s kralupskou juniorkou. Pokud bylo zapotřebí doplnit kádr, vždy se našlo dostatek mladíků, kteří neváhali A-týmu vypomoci a šanci zahrát si mužský hokej využít. V kabině hlavního týmu se v průběhu sezóny vystřídalo celkem 7 hráčů mladších 20 let, z nichž dva odehráli ve středočeské krajské lize 10 a více utkání. Rozhodně nejvýraznější osobností ze všech byl devatenáctiletý bojovník Tomáš Soukup, který před sezónou přišel z pražských Letňan a od začátku se s ním počítalo do hlavního týmu. Kromě 23 zápasů (včetně play-off) za kralupské áčko však Soukup stihl ještě dalších 29 v juniorském dresu a Kralupy tak v této sezóně reprezentoval celkem v 52 zápasech, což se rovná celé základní části extraligy. Během této porce stihl nasbírat dohromady slušných 36 bodů. Soukupova sezóna tak byla opravdu náročná a devatenáctiletý mladík za ní zaslouží obrovský obdiv. Druhou největší zápasovou porci za Kralupy zaznamenal útočník Jiří Neiss, který ročník začal v juniorském dresu, ale po 5 prvních kolech se přesunul k hlavnímu mužstvu. Tam odehrál dalších 10 utkání, zaznamenal 4 body za 2 branky a 2 asistence a sezónu nakonec zakončil v dresu druholigových Řisut. Kabinou se dále prohnali Adam Hes, Tomáš Kleveta, David Litera, Tomáš Klapka či David Bradáček. Poslední trojice se k A-týmu připojila k závěru sezóny a byla i součástí vybojovaného postupu do čtvrtfinále v předkole play-off proti Kolínu, k němuž osmnáctiletý útočník Bradáček pomohl dvěma přesnými zásahy. Obránce Tomáš Klapka má zase vynikající bilanci ze základní části, když vstřelil 2 branky v pouhých 2 utkáních. Na obránce výborný počin. David Litera přispěl vyrovnávací brankou ke zdramatizování derby na ledě Mělníku, kde nastoupil proti svému staršímu bratrovi Petrovi. S výkony všech mladíků byl hlavní trenér Dušan Sikela vždy nadmíru spokojen a s mnoha z nich se v kabině rád znovu uvidí i v příští sezóně.

ROZHODUJÍCÍ STŘELCI
Včetně play-off vyhráli Kralupané v letošní sezóně celkem 17 utkání a vstřelili tedy 17 vítězných branek. O ty se podělilo několik členů týmu, přesto se našli jedinci, kteří jako by měli na vítězné góly speciální čich. 10 ze všech vítězných branek se totiž rozdělilo mezi pouhé 3 střelce. Hráčem, který rozhodl nejvíce utkání, byl centr prvního útoku Jakub Kaprál, jehož gól zajistil Kralupům vítězství hned ve čtyřech případech. Jednou z těchto branek se navíc Kaprál stal i jedním ze dvou hráčů, jimž se podařilo skórovat ve vlastním oslabení. Tím druhým je Ota Řehák. Se 3 vítěznými brankami se poté za Kaprálem umístili snajpr Jan Háva, který letos nastřílel celkem 12 branek, a netradičně obránce Roman Verbík, jenž ke třem vítězným přidal v uplynulém ročníku ještě dva další góly.

MISTR PŘESILOVEK
Nezávisle na počtu vítězství využili Sikelovi svěřenci stejný počet přesilových her, přestože měli ze začátku ročníku se hrou v početní výhodně spíše více starostí než radostí. Většina ze 17 přesilovkových branek se různě rozdělila po mužstvu, ale jeden z členů speciálních formací měl přeci jen čich na tyto góly o něco citlivější. Jeho jméno je Robin Student a jeho častým úkolem při přesilových hrách bylo znepříjemňovat práci soupeře přímo na jeho vlastním brankovišti. Ať už se jednalo o tečovanou střelu, odražený puk či vlastní individuální akci, Robin Student byl nejčastěji ze všech ve správný čas na správném místě a postaral se o téměř třetinu všech gólů padlých v početní výhodě. Tři vstřelil v základní části, další dva poté přidal v části vyřazovací.

OCELOVÍ MUŽI
Hokejová sezóna je dlouhá a na všechny hráče během ní čeká spousta zdravotních či jiných překážek, které jim nedovolí nastoupit do každého zápasu. Přesto se v kralupské sestavě našli tři borci, kteří navzdory všemu nevynechali jediné utkání. Dva z nich mají odolnost vůči veškerým vnějším vlivům patrně v krvi, jedná se totiž o obě dvojčata z obranných řad Jakuba a Romana Verbíkovi. Oba dva si zároveň vystřídali pozici nejproduktivnějšího obránce v jednotlivých fázích soutěže. Základní část ovládl se 13 body za 3 branky a 10 asistencí Jakub Verbík, v play-off poté dominoval Roman, jenž v 5 zápasech nastřádal 7 bodů za gól a 6 přihrávek a jediný bod mu dokonce scházel na samotného lídra kralupského bodování v play-off Jakuba Kaprála. Branka, jíž Roman Verbík ve vyřazovací fázi vstřelil, byla navíc vítěznou a zároveň i postupovou. Urostlý obránce byl totiž jediným úspěšným aktérem v samostatných nájezdech druhého zápasu předkola v Kolíně.

NÁJEZDOVÝ MÁG
Všech 27 utkání uplynulé sezóny odehrál také jeden z nejdůležitějších článků sestavy, jistota v kralupském brankovišti Jiří Exner. Kdo očekával, že se na něm po účasti ve všech 22 zápasech základní části projeví jakákoliv únava, šeredně se spletl. Exnerova forma kulminovala právě ve vyřazovacích bojích, kde dokonce úspěšně vychytal tři prodloužení, z nichž dvě trvala celých 10 minut a dospěla až do samostatných nájezdů. V dovednostní soutěži následně Exner čelil zkušeným nájezdníkům z Kolína i Mladé Boleslavi, ale ani jeden z nich neuspěl. Ze všech 10 pokusů nepustil kralupský fantóm jediný gól a doslova tak vychytal postup nejprve do čtvrtfinále a následně i do semifinále s Mělníkem. Tam už příležitost předvést své umění bohužel nedostal. 

HISTORICKÉ UMÍSTĚNÍ
Vše výše popsané nakonec vyústilo v historické umístění Kralup v jejich novodobé historii. Od obnovy činnosti na začátku 3. tisíciletí nepůsobil kralupský klub v jiných než krajských soutěžích. Během těchto let spadl celkem třikrát do nižší krajské soutěže a ve vyšší krajské lize býval často spíše do počtu. Kralupům se nikdy nepodařilo dostat se v této lize dál než do čtvrtfinále. Až letos. Bohužel však pandemie koronaviru přerušila soutěž dříve, než mohla historická semifinálová série vůbec začít. Ve hře o mistrovský titul tak zůstala bez možnosti dál o něj bojovat čtyři mužstva. Díky vyřazení největších favoritů byly Kralupy z těchto týmů druhým nejlépe umístěným po základní části a na druhém místě tedy sezónu i zakončily.

Kdy budou moci začít naplno přípravy na sezónu novou, zatím nevíme. Nezbývá než věřit, že aktuální kolektivnímu sportu nepříznivá situace co nejdříve utichne a v září se zase všichni budeme moci v hojném počtu sejít na kralupském zimním stadionu a společně hnát kralupské bojovníky za dalším úspěchem. Společně jsme totiž silnější!

 

Text: David Palán  
Foto: Klára Spěšná instagram

facebook twitter                                                

  

  • Komentáře jsou prázdné.