Reklamní sdělení
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.
E-shop snadno & rychlehttps://www.websnadno.czSystém WebSnadno nabízí moderní e-shop s podporou on-line plateb.

Nová sezóna, nový formát, stejný cíl. Chceme vyhrát, hlásí odhodlaně trenér Dušan Sikela

2223_leto.png

Léto už se překlopilo do své druhé poloviny a ač se to zdálo po posledním zápase uplynulé sezóny v březnovém semifinále na hony vzdálené, uteklo to jako voda a nový ročník krajské ligy klepe na dveře. A to ve zcela novém kabátě. Přes nemalé změny v ligovém formátu se však v nové sezoně jedno rozhodně nezmění, a to kralupské ambice. "Nedovedu si představit, že bych měl mít jako trenér jiný cíl, než vyhrát," říká Dušan Sikela.

Kralupský A-tým má za sebou aktuálně první fázi letní přípravy a po dobu regenerační pauzy vyhlíží za horkých srpnových dnů netrpělivě návrat na ledovou plochu. "Suchou přípravu jsme skončili 30. června. Chodili jsme dvakrát týdně do posilovny ke Gladiátorům a sehráli jsme čtyři fotbalová utkání s okolními fotbalovými mužstvy," líčil dosavadní průběh předsezónní přípravy kralupský trenér Dušan Sikela, přičemž nezapomíná zmínit pomalu již tradiční fotbalovou fázi přípravy, která se u prvního kralupského týmu praktikuje již třetím rokem.

Návrat na led pak plánují kralupští hokejisté v polovině srpna. "Patnáctého jdeme na led a hned devatenáctého hrajem první přátelák se Žebrákem - tohle utkání bude hlavně pro mladší hráče. V pondělí 22. srpna pak začínáme takový mikrocyklus, kdy jdeme od pondělí do pátku každý den na led s tím, že ve středu hrajeme doma zápas s Rakovníkem a v pátek se Slaným," nastiňuje kralupský lodivod další plány pro zbytek léta. "Po tomto týdnu pak najíždíme na normální sezónní cyklus pondělí - čtvrtek - pátek trénink a přípravu  zakončíme v neděli 4. září v Berouně zápasem s Královákem."

Kralupy tak pod vedením dua Sikela-Hampl vůbec poprvé sehrají nejen předsezónní přípravné utkání, ale dokonce samotnou generálku na venkovním ledě. "Chtěli jsme před sezónou něco změnit. Královák loni navíc prokázal, že hokej nehrají špatný, údajně by měli snad i trochu posílit, takže věřím, že to utkání nám bude jen ku prospěchu."

Hned následující víkend po generálce pak Kralupany čeká ostrý start nového ročníku středočeské krajské ligy, jež přes léto doznala několik významných změn. Přestože se mělo za dosavadního formátu hrát až do konce příští sezóny, z důvodu reálně hrozícího sestupu Řisut z 2. ligy (klub se nakonec po odstoupení Nové Paky ve třetí nejvyšší soutěži udržel) a hlavně sílícího tlaku na sloučení s loni pětičlennou pražskou ligou, která se prakticky dělila na odskočenou Hvězdu Praha a pak ten zbytek, došlo k úpravě formátu již letos. Ligu tedy nově obohatí dvě mužstva. Po udržení se Řisut ve 2. lize se nakonec bude jednat o B-tým Benátek nad Jizerou, které dosud působily v nižší krajské soutěži, a o zmiňovaného lídra pražského přeboru Hvězdu Praha, která už mohla změřit síly se středočeským šampionem z Mělníka ve kvalifikaci o 2. ligu, kde kralupského kata z posledního semifinále dokonce dokázala i jednou porazit.

Ve hře o středočeský titul tedy bude o další dva soupeře navíc. Hlavní starost Dušana Sikely se však více než ke kvalitě soutěže upíná trochu jiným směrem. "Snad ta mužstva do soutěže hlavně nastoupí všechna bez toho, aby se u nich objevil nějaký problém finančního rázu," přeje si vzhledem ke stále se zvyšujícím provozním nákladům kralupský trenér, který jinak nově příchozí soupeře hodnotí pozitivně. "Hvězda Praha je záruka kvality a soutěž by měla zatraktivnit. Co jsem četl o béčku Benátek, tak spousta těch hráčů by teď měla působit v přípravě benáteckého A mužstva, takže pak bude hodně záležet, kolik jich v tom béčku nakonec zůstane, ale nemyslím si, že budou svojí kvalitou horší než ty týmy, co už v lize působí."

Množství zápasů zůstane i přes vyšší počet účastníků neměnný. Týmy se totiž nově rozdělí na tři skupiny, přičemž zůstane zachovaný formát základní části každý s každým dvakrát v rámci skupiny a po jednom zápase se zbytkem ligy. Ve výsledku poté vychází celkový počet zápasů v dlouhodobé fázi sezóny na již zajetých 22. Vítězové skupin pak postupují společně s nejlepším ze druhých týmů napřímo do čtvrtfinále, zbytek se popere o předkolo. Na opačném pólu pak čeká trojici nejhorších celků z každé skupiny vzájemný souboj o záchranu, kde ten vůbec nejhorší bude nucen hájit svou pozici v krajské lize proti vítězi krajské soutěže.

"Dosavadní model mi přišel rozumný a atraktivní," přiznává Sikela. "Nový formát.. uvidíme, jak to bude vypadat. Doufám hlavně, že budou hrát všechna mužstva. Pokud by jedno vypadlo, tak hrát jednu skupinu v pěti, asi by to nebylo úplně ideální. Uvidíme."

Hned v prvním kole pak budou Kralupští těmi, kdo jednoho z nováčků jako vůbec první tým prověří. Ligu totiž začnou právě s Benátkami, načež pokračují na ledě Žabonos a měsíc pak zakončí proti outsiderovi ze Žebráka. Jedná se tak na začátek soutěže o kvalitou diametrálně odlišný los, něž na který byli kralupští hokejisté zvyklí z uplynulých let, kdy začínali naopak proti největším favoritům. "Za poslední roky jsme ty začátky neměli úplně jednoduché a ty soupeře jsme měli na začátku hodně těžké," potvrzuje Dušan Sikela. "Navíc jsme začínali i venku, takže to určitě nebylo jednoduché. Na druhou stranu, když prohrajete to první utkání venku, tak nejste tolik pod tlakem a není to takový problém, jako když začínáte doma a prohrajete to první utkání doma. Věřím ale, že nám lehčí soupeři na začátek spíše pomůžou a mohli bychom mít díky tomu relativně delší čas na přípravu, než přijdou ty těžší zápasy ve 4. a 5. kole (Kralupy v nich vyzvou oba účastníky poslední kvalifikace o druhou ligu Hvězdu Praha a Junior Mělník, pozn.red.). Teď si tedy myslím, že je tahle varianta lepší."

Vzhledem k ambicím vrátit v blízké době do Kralup 2. ligu nelze nezmínit ani změny v této soutěži, která prochází určitou revolucí. Oproti středočeské krajské lize zde došlo naopak ke snížení počtu skupin ze tří na dvě a všechny účastníky tak čeká časově i finančně náročnější cestování. Ve třetí nejvyšší soutěži však kromě toho nedávno vznikla Asociace druholigových klubů ledního hokeje, která pro ligu shání generální partnera, jenž by ji pomohl financovat. ADKLH navíc hned od loňské sezóny navázala spolupráci s Perinvest Media, díky které je možné na portále czechicehockey.tv sledovat všechna utkání živě. Úroveň třetí nejvyšší soutěže se zvyšuje a ambiciózní týmy to kvitují. Například podle příbramského manažera Miroslava Bláhy se z 2. ligy stává opravdu zajímavá soutěž a možná nejkvalitnější za posledních dvacet let. Sám však v rozhovoru pro server hokej.cz přiznává, že se rozhodně prodraží. Finanční realitu západní skupiny už koneckonců nedokázala zkousnout Nová Paka, která ze soutěže musela odstoupit a otázkou je, jestli další nebudou následovat.

"Z mého pohledu si nemyslím, že ten formát je teď ideální," říká i kralupský trenér Dušan Sikela. "Nejsem žádný funkcionář, který by se tou soutěží detailně zabýval, ale když to vezmu selským rozumem, tak vzhledem k tomu, jaká je teď doba, tak pro některé může být ten formát dost drastický. Dojezdové vzdálenosti budou obrovské a ve 2. lize jezdit odněkud z Hronova do Chebu, to mi přijde dost divoký." Jedním dechem na druhou stranu Dušan Sikela uznává, že kvalita ligy půjde nejen díky novému formátu strmě nahoru. "Ze Chance ligy se navíc do soutěže dostalo Ústí, Vrchlabí, ze zdola postoupil Chomutov, těch mužstev, které budou mít ambice postoupit výš, tam bude víc a atraktivitě soutěže to jen přidá. Četl jsem i názory, že atraktivitou bude 2. liga na úrovni Chance ligy, takže sám jsem na to zvědavý."

A jak vlastně všechny tyto změny mění pohled kralupského trenéra na ambice Kralupy v této době do 2. ligy vrátit? "Nedovedu si jako trenér představit, že bych měl teď po dvou postupech do semifinále, které jsme tady s Martinem Hamplem jako manažerem společně absolvovali, mít jiný cíl, než vyhrát," říká odhodlaně kralupský lodivod. "Musíme se připravit tak, abychom v této soutěži uspěli. Když nebudu počítat covid, tak mužstvo budujeme třetí rok a s Martinem Hamplem jsme řekli, že do tří let tu bude druhá liga. A tenhle rok počítám jako třetí."

O úspěch budou Kralupy usilovat v prakticky nezměněném kádru, který projde jen kosmetickými úpravami. Z řad útočníků se neočekává pokračování jednoho ze služebně nejstarších Kralupanů Jana Hávy, oproti tomu je v plánu do kádru natrvalo zapracovat devatenáctiletého Karla Šmída. "Karel skončil v kralupské juniorce, už loni se k nám připojil v play-off a teď už bude stabilní člen A-mužstva," říká Sikela, který si k sobě zároveň na střídačku do role svého asistenta definitivně přesouvá ještě loni hrajícího dvaačtyřicetiletého snajpra Martina Příhodu, se kterým tak z ledu odchází bohaté a cenné zkušenosti. I na zalepení této mezery už se však pracuje. "Máme mladé útočníky a zkušený hráč by se nám do těch rozhodujících částí sezóny hodil. Jednání nějaká probíhají, ale nechci to zakřiknout, takže zatím nebudu jmenovat."

Ze současných obránců poté nebude moci dvojice Sikela-Příhoda počítat ze studijních důvodů pouze s jednadvacetiletým mladíkem Michalem Hájkem. Namísto něj se však do Kralup z Chomutova vrací jednadvacetiletý Tomáš Klapka, který si za kralupské áčko zahrál ve dvou zápasech základní části a dvou zápasech předkola play-off s Kolínem už v sezóně 2019/2020, kdy stihl ve svých tehdejších osmnácti letech dokonce vstřelit dva góly. Poslední sezónu odehrál za Chomutov, jemuž pomohl v postupové sezóně 4 asistencemi, za zmínku však stojí hlavně 30 plusových bodů ve statistice +/-, když byl ve 14 odehraných utkáních na ledě při 35 vstřelených brankách a pouze 5 inkasovaných. Po postupu Chomutova do 2. ligy nicméně v týmu skončil a domluvil se na návratu do Kralup. "Tomáš se chce zlepšovat a chce hrát za nás. Myslím si, že je to dobrá volba," hodnotí jeho příchod Sikela. "Do sezóny bychom tak měli vstoupit se sedmi obránci."

Co zatím není zcela vyřešeno, je post brankoviště, kde dělá realizační tým všechno pro udržení osvědčené dvojice z posledního play-off Luboš Novotný - Jiří Škubal. "Luboš chce hrát u nás, ale má ještě rok hostování v druholigových Řisutech, takže teď se momentálně řeší, jak ho z hostování vymanit, aby mohl chytat tady u nás v krajské lize," vysvětluje zápletku Sikela. "Jako třetí gólman pak bude David Němec z juniorky, který s námi bude trénovat a budeme ho do mužstva zapracovávat."

Do nového ročníku krajské ligy vstoupí mladé kralupské mužstvo (aktuální průměrný věk 25 let) v sobotu 10. září domácím utkáním s Benátky nad Jizerou. Podrobnosti najdete jako vždy na našich stránkách. 

 

Text: David Palán  
Foto: Klára Spěšná instagram