Reklamní sdělení
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.
Prizezinylka.czhttps://www.prizezinylka.czProdej přízí k ruční výrobě hraček a oděvů

Dušan Sikela: Krajskou ligu chceme do tří let vyhrát

DSC00026Nový kralupský trenér Dušan Sikela (vpravo) se svým asistentem Martinem Hamplem (vlevo)

Sportovec tělem i duší. Když nový šéf kralupské střídačky není na zimním stadionu, tráví čas na tenisových kurtech, o které se stará se stejnou láskou, jakou chová ke zdejšímu hokejovému klubu. V tenisovém areálu se také s Dušanem Sikelou scházíme, aby mi povyprávěl nejen o tom, jaké plány s kralupským mužstvem do budoucna má, ale i o tom, proč pro něj byla nabídka řídit kralupskou střídačku vysvobozením, či proč ho tolik překvapují současné výkony jeho vrstevníka Jaromíra Jágra.

Jednoduchá otázka na začátek, jak se před novou štací cítíte?
Na trénování se těším. V minulosti jsem už v Kralupech tři nebo čtyři roky trénoval, tenkrát to ale z mého pohledu nedopadlo moc dobře. Současné složení výboru je pro mě ale zárukou kvalitní práce, mám k ruce dobré spolupracovníky a moc se na to těším. Abych ale pravdu řekl, nabídka mě trochu překvapila. Za prvé jsem nečekal, že Pepa Zajíc skončí, i když tam o tom ke konci sezóny nějaké náznaky byly. Nějak jsem si to ale nepřipouštěl. Myslel jsem si, že u A-mužstva zůstane a že skončí třeba jen u mládeže. Pak když nakonec skončil, tak se vedení rozhodlo oslovit mě a abych pravdu řekl, tak jsem ani moc neváhal. Na jednu stranu to bylo vysvobození, protože jsem uvažoval o další sezóně jako hráč a z důvodu různých zdravotních komplikací by to asi nebylo úplně nejrozumnější rozhodnutí, i když mě to hodně bavilo. Takže z téhle stránky se mi trochu ulevilo, že už se nebudu muset připravovat na novou sezónu jako hráč.

Co se týče těch spolupracovníků, za své asistenty jste si vybral Martina Hampla a stálici Jiřího Exnera, co rozhodlo právě o nich?
Martin Hampl je můj dlouholetý kamarád, o hokeji se spolu často hodně bavíme a po tom, co se do Kralup vrátil jeho syn Ondřej, tak on sám začal uvažovat o tom, že by kralupskému hokeji rád nějak pomohl. Takže po tom, co jsem dostal nabídku trénovat, jsem vůbec neváhal, oslovil ho a jsem rád, že mi s A-mužstvem pomůže. Jirka Exner je dlouhodobá součást týmu, takže tam nebylo vůbec o čem uvažovat.

Mluvil jste o vysvobození z hráčské role, přestože Vás to hodně bavilo. Váš předchůdce Pepa Zajíc si v loňské sezóně vyzkoušel roli hrajícího trenéra. Neplánujete ani něco podobného? Chcete brusle definitivně pověsit na hřebík?
Já bych byl radši, kdyby na to nedošlo, a doufám, že seženeme dostatek obránců, aby na to dojít nemuselo. Nemyslím si, že by bylo dobře být trenér a zároveň hrát. Chci se soustředit na trénování a dobře připravit mužstvo do utkání.  

Jaké bude předstoupit jako pan trenér před kluky, kteří byli ještě nedávno Vašimi spoluhráči?
Na jednu stranu je pro mě z trenérského hlediska jednodušší, že ty kluky znám. Viděl jsem je hrát a vím, co od nich můžu čekat. Na druhou stranu ale pro mě zase bude složitější, když budu mít na tři posty šest podobně kvalitních kluků a třem z nich, i když budu vědět, že jsou slušný, hodný a podobně, budu muset říct, že nebudou hrát a právě díky tomu, že je znám, pro mě to rozhodnutí bude složitější. Lepší pro mě bude rozhodování z toho hokejového hlediska, ale složitější to bude z toho lidského.

Jakou nejcennější zkušenost z pozice hráče si do nové štace odnášíte?
Výhodou bude určitě to, že jsem si tuhle soutěž vyzkoušel, vím jaká je, a i když se řekne, že je to „jen“ krajská liga, tak vím, že tu svojí kvalitu určitě má. Tím, že se sem vrátili hráči, kteří z nějakých důvodů nehrajou první ani druhou ligu, časově to nezvládají, věnují se zaměstnání a je pro ně únosnější a snadnější hrát krajskou ligu, tak se její úroveň zvýšila a pro mě je určitě výhodou, že vím, jakou kvalitu má. Tím, že jsem měl možnost proti těm mužstvům nastupovat, tak vím, jak hrajou, a mělo by pro mě být jednodušší zhodnotit, jaký hráče potřebuju a jak hráče na tu soutěž připravit, takže v tomhle směru budu mít určitě trochu výhodu, protože jsem to zažil na vlastní kůži a už jen zbývá tyhle zkušenosti převézt do té trenérský práce.

Jak se vůbec vyvíjí skladba týmu pro nadcházející sezónu?
Určitě budeme vycházet ze složení mužstva, které tu bylo loni, ale vzhledem ke kvalitě soutěže a tomu, že někteří hráči skončili, budu chtít mužstvo určitě i posílit. Obzvlášť v obraně budeme potřebovat sehnat kvalitní hráče. Moje celková představa je dva útočníci a dva obránci, z nichž jednoho už máme, jedná se o Martina Davida, který se k nám vrací ze Slaného. Je to jeden z obránců, kterého jsme chtěli, a on souhlasil, takže to je pro nás určitě dobrá zpráva. Jméno dalšího obránce ale neprozradím, protože se na tom ještě pracuje. Vytipované máme i dva útočníky, jeden má spojitost s Kralupama, jedná se o mladšího hráče a budu rád, když se vrátí do Kralup, druhého si nechám pro sebe a jen řeknu, že doufám, že to vyjde. Uvidíme.

Co se týče hráčů, kteří končili, o koho konkrétně se jedná?
Otazník visí nad hráči, kteří nás posílili v průběhu sezóny, konkrétně hlavně Bundis (David Bunda, pozn.red.), u toho nevím, jak na tom bude, ale kvůli pracovnímu vytížení a dojíždění z Kladna si nejsem úplně jistý, jestli bude ochotný dál nastupovat. A pak bych zmínil určitě Tomáše Petráčka, u kterého nevím, jestli bude mít zájem dál v Kralupech pokračovat. Takže to jsou pro naše mužstvo dva důležití obránci a co se týče útočníků, tak nevíme, jak to bude s Jiřím Kallou, se kterým ještě budeme jednat, ale nevíme, jak to dopadne. Na jednu stranu tady nechci mít hráče, kteří by sem jezdili jen jednou týdně trénovat a pak na zápasy. To by přicházelo v úvahu v průběhu sezóny, když potřebujeme mužstvo vhodně doplnit, ale od začátku by to asi nebylo úplně v pořádku.

Jak to vypadá na pozici druhého gólmana za Jirkou Exnerem?
Na pozici jedničky máme, alespoň z mýho pohledu, nejlepšího gólmana v soutěži, takže doufám, že se Eky dobře připraví a bude stabilně chytat. Já mu určitě věřím a doufám, že nám pomůže stejně tak, jako nám pomohl v předchozí sezóně. Takže post jedničky máme, myslím si, vyřešený, ale co se týče pozice druhého gólmana, tak v současné době nejsem schopen říct, co se bude dít.

Jaké jsou Vaše nejbližší plány s mužstvem?
23. dubna začínáme letní přípravu a trénovat budeme dvakrát v týdnu. V úterý posilovna, ve čtvrtek všeobecná příprava na atletickém hřišti a takhle to bude probíhat až do konce června. Myslím si, že pro mužstvo bude jedině dobře, že budou trénovat takhle pospolu. Na led plánujeme jít hned, jak se dokončí oprava zimního stadionu a bude zprovozněna ledová plocha, což by mělo být někdy kolem 18. srpna, takže doufám, že se to stihne.

Máte už nějakou představu o přípravných zápasech?
Úplně první přípravný zápas bych chtěl odehrát s našima juniorama. Loni jsme po dvou nebo třech tréninkách odehráli zápas se Slaným a pak to nedopadlo úplně dobře, takže tomu bych se chtěl letos určitě vyvarovat a první zápas sehrát takhle, když to řeknu, za zavřenými dveřmi s kralupskou juniorkou. Měl jsem i jednání s Mělníkem, takže další přátelské utkání odehrajeme nejspíš s nimi. Celkově počítám se třemi přátelskými zápasy před sezónou.

Teď trochu z jiného soudku, sledujete vývoj baráže o extraligu?
Když je čas a zrovna na to narazím, tak se podívám i v televizi, ale výsledky rozhodně sleduju.

V kladenském dresu září v posledních kolech 47letý Jaromír Jágr, který v 7 zápasech baráže o extraligu vstřelil už 4 góly a na 1 další nahrál. Vy sám jste v podobném věku v uplynulé sezóně bojoval v kralupském dresu za udržení krajské ligy v Kralupech. Co na výkon kladenského veterána říkáte?
Abych pravdu řekl, tak po tom začátku, který určitě nebyl jednoduchý, už jsem mu moc nevěřil. Ale ty poslední zápasy, dalo by se říct, rozhoduje a táhne Kladno do extraligy, což se přiznám, že je pro mě překvapením. Vzhledem k tomu, že jsme v podobném věku, i když jsem teda o 2 roky starší, ale on zase hraje vyšší soutěž, tak vím, co to je a stačit těm mladým klukům není vůbec jednoduché a musím říct, že mě opravdu překvapil. V dnešní době už všichni hrozně dobře bruslí a i tady v těch nižších krajských soutěžích jsou kvalitní hráči, kteří musí opravdu něco umět, aby se prosadili a není vůbec snadné tam v tomhle věku nastupovat.

V letošní baráži o krajskou ligu se nahoru probojoval rezervní tým Kolína. Co od tohoto nováčka očekáváte?
Podle výsledku, který měli, to bude určitě kvalitní mužstvo. Dalo by se říct, že v té baráži s přehledem přehráli Neratovice, což už o nějaké kvalitě vypovídá. Uvidíme ještě, jak budou rozlosovány skupiny a jestli s nimi budeme hrát jednou nebo dvakrát, ale jinak si myslím, že to bude standardní mužstvo krajské ligy na úrovni Žabonos, Vlašimi a podobných mužstev, takže určitě to bude tvrdý soupeř.

S jakým cílem bude kralupský A-tým vstupovat do nové sezóny?
Prvním cílem bude určitě sehnat veškeré finance na provoz mužstva. Myslím si, že z tohoto pohledu jsme na tom o hodně líp než loni. Snažíme se, aby se hráči nemuseli podílet na financování chodu mužstva, a doufám, že se podaří sehnat finance i na nějaká nadstandardní přilepšení mužstvu. Dalším cílem je určitě mužstvo stabilizovat a dodat mu podobu podle našich představ. Určitě bych chtěl, aby si mužstvo udrželo bojovný trend z minulé sezóny, kdy neustále bojovalo, i když se prohrávalo, k tomu bych rád přidal trochu hokejové kvality a pak věřím, že nebudeme mít problém nejen se záchranou, ale pokud budeme mít trochu štěstí, tak bych si strašně přál, aby se nám povedlo probojovat se až do play-off, což si myslím, že je vyvrcholením pro každého hokejistu a určitě by bylo i pro diváky tady v Kralupech.

Máte i nějaký dlouhodobější cíl ohledně hokeje v Kralupech?
Mým cílem je určitě krajskou ligu do tří let vyhrát.

Co byste na závěr vzkázal kralupským fanouškům?
Kralupským fanouškům bych přál co nejvíce hokejových zápasů, jako byly v loňské sezóně s Neratovicemi, se Slaným nebo Čáslaví, aby si zkrátka hokej na kralupském zimním stadionu užívali, fandili a hlavně nelitovali a přišli znovu. Přál bych si, abychom předváděli rychlý a kvalitní hokej, na který by se diváci těšili a aby se o hokeji v Kralupech zase mluvilo.


Dušan Sikela v kralupském dresu

 

Autor: David Palán  

facebook twitter                                                

 

  • Komentáře jsou prázdné.