Reklamní sdělení
JMK spokojenost zaručena https://www.pet-shop-jmk.czNabízíme kvalitní a bezpečné postroje pro papoušky, které jsou navrženy podle jejich potřeb..
Chytrý výpishttps://chytryvypis.czUrychlíme procesy ve vašem e-shopu. Ověřujte bankovní převody efektivně.
Cepelsnakeshttps://www.uzovka-cervena.czChov a prodej barevných forem užovky červené , heterodonů, Krajty královské a korálovek

Dramatický boj s Rakovníkem rozsekl v prodloužení Roman Verbík! Kralupy vítězí počtvrté v řadě!

1920_Kralupy_Rakovnik_report

17. kolo středočeské krajské ligy svedlo dohromady dva ambiciózní zájemce o druhou příčku v západní skupině zajišťující po konci základní části přímý postup do čtvrtfinále play-off, Kralupy a Rakovník. Oba aktéři měli před sobotním zápasem na kontě shodný počet bodů a bylo jasné, že po konci utkání bude kýžené pozici jedno z mužstev minimálně o bod blíže. Vyrovnané dramatické utkání v Kralupech nakonec muselo rozhodnout až prodloužení.

Rakovník, vědom si svých mizerných venkovních výsledků, do utkání vstoupil velice aktivně a hned ze začátku hry měl Jiří Exner v brankovišti o zaměstnání postaráno. Po krátkém zámku Kralupanů v útočném pásmu nakonec domácího brankáře prověřil jedovatou střelou z mezikruží Matouš Větrověc, ovšem Exner se na zápas velice dobře připravil a jistým zákrokem lapačkou jeho pokus zlikvidoval. Stejně tak si poradil o chvíli později i s dotírajícím Krtkem, který na brankovišti nebezpečně tečoval nahození od mantinelu. Zkušený rakovnický útočník byl o pár sekund později po vyhraném buly u kralupské brány znovu a po nahození od modré znepříjemňoval Exnerovi práci nebezpečnými dorážkami, ovšem domácí fantóm předvedl standardně výtečný postřeh v kombinaci s perfektní poziční hrou a nebezpečí opět odvrátil.

Velkou příležitost proměnit nevyužité rakovnické šance pak měli po 3. minutě hry Kralupané, když se nejprve držením hole provinil Kounovský a o půl minuty později odvedl hlavní rozhodčí Jelínek na trestnou lavici ještě Mikeše za nedovolené bránění. Největší příležitost měl ještě ve hře v početní převaze o jednoho hráče Ota Řehák, který pálil před brankovištěm "z první" po přihrávce Romana Verbíka od modré, kotouč ovšem minul bránu. V následné dvojnásobné přesilové hře se domácí usadili v pásmu a vytvořili si několik příležitostí, ale veškeré pokusy ztroskotaly na dobře připravené rakovnické obraně v čele s brankářem Pravdou.

Ve 12. minutě první třetiny se následně do velké příležitosti řítil dravý Tomáš Soukup, když na útočné modré  u levého mantinelu vybojoval rakovnickým obráncem zpracovávaný vyhozený puk, bekhendovou kličkou si obehrál jednoho z vracejících se útočníků soupeře a dostal se až před brankoviště, ovšem před Pravdou ho nakonec k nebezpečné střele nepustil na poslední chvíli dojíždějící obránce, který ho na brankovišti tělem odstavil. 

Chvíli na to předvedl jeden ze svých mnoha výstavních zákroků v tomto utkání domácí brankář Jiří Exner, když zneškodnil nebezpečný pokus Klause, rozhodujícího střelce posledního vzájemného střetnutí, který mu tehdy vsítil vítěznou branku 9 sekund před koncem třetí třetiny. Klaus tentokrát unikal s Hegenbartem v přečíslení dvou na jednoho, s parťákem si vyměnil kotouč a před odkrytou klecí už se téměř radoval z úvodní branky zápasu, ovšem Exner záměr útočné dvojice perfektně přečetl a prostor u své levé tyče včas zavřel.

Přesně 5 minut před koncem úvodního dějství se však faulem kolenem provinil navrátivší kapitán domácího mužstva Tomáš Prášek a následnou příležitost v podobě své první přesilové hry v utkání chytili hosté za pačesy. Ihned po vhazování se udrželi v pásmu, Kos posunul na modré čáře na Libovického, který rychlým švihem zápěstím nahodil puk na domácí bránu. Trajektorii kotouče změnil před brankovištěm číhající Vladimír Macháček a na změnu už Exner nedokázal včas zareagovat. Přesilová hra byla po 19 sekundách využita a Rakovník vedl 0:1. Za tohoto stavu byla následně zakončena i celá úvodní třetina zápasu. 

Na začátku druhého dějství se, stejně jako v úvodu toho prvního, opět vyznamenala domácí brankářská jednička. Klaus našel před brankovištěm připraveného Hegenbarta, který bez přípravy vypálil a na oslavu vstřelené branky už zvedal ruce nad hlavu. Jeho útočný parťák ho však obratem zpoza brány vyvedl z omylu, Exner předvedl další výstavní zákrok a puk za svá záda nepustil! Díky tomu mohla hned v dalším střídání udeřit Hamplova formace. Jakub Verbík rozehrál na rozjetého Soukupa, který zavezl kotouč do útočného pásma, v překřížení přenechal Brandejskému a ten překvapil střelou do protipohybu přesouvajícího se Pravdu. Puk zapadl přesně k pravé tyči rakovnického brankáře a bylo srovnáno 1:1! Jiří Brandejský tak skóroval už ve čtvrtém zápase po sobě a od doby, kdy posílil kralupské mužstvo, zaznamenal v 6 odehraných zápasech již 9 bodů (4+5) a je jedním ze tří kralupských hráčů, kteří se mohou pochlubit průměrem více než jednoho získaného bodu na utkání.

Po vyrovnávací brance patřila druhá třetina spíše domácímu mužstvu, které určovalo tempo hry a tvořilo si další šance. Jednu z větších příležitostí měl ve 27. minutě Robin Student po akci Jakuba Kaprála, který zavezl kotouč do útočného pásma, přenechal Otu Řehákovi a ten našel z rohu kluziště právě před brankovištěm připraveného Studenta. Pětadvacetiletý útočník se nerozpakoval a v ideální střelecké pozici vyslal puk na Pravdovu bránu, rakovnický brankář ale předvedl výtečný zákrok a gólu zabránil. Stejně tak dokázal zastavit všechny další nájezdy domácího mužstva a do konce třetiny se vyrovnaný stav nezměnil.

Ke změně však bylo znovu blízko začátkem třetí dvacetiminutovky, jíž začínali Rakovničtí v početní převaze po vyloučení Hávy za napadení. Domácím se sice dlouho dařilo držet soupeře daleko od gólových šancí, v poslední minutě přesilovky se však přeci jen Rakovník usadil v útočném pásmu a kombinací si vytvořil tlak. Celou akci následně zakončilo nebezpečné nahození Liboveckého právě v době, kdy před Exnerem projížděl Hegenbart. Nahozený puk domácí brankář vyrazil, ovšem jako první u něj byl právě Hegenbart, jemuž se však ani nadvakrát nepodařilo Jiřího Exnera překonat! Kralupská jednička v tomto utkání na soupeře často působila jako neprostupná zeď. 

Další, a zároveň jediné vyloučení ve třetí třetině, se týkalo Romana Verbíka, jehož rozhodčí Jelínek posadil na trestnou lavici ve 48. minutě za hákování. Tato hra v početní převaze se však hostům příliš nepovedla, naopak jednu z jejich chyb málem potrestal Tomáš Soukup, který po rakovnické ztrátě puku vycítil šanci, nabral rychlost a od Jakuba Verbíka obdržel přesný pas rovnou do úniku. Tváří v tvář Pravdovi však opět neuspěl, hostující brankář byl znovu úspěšnější.

Jedna z nejklíčovějších fází hry v následném dění ve třetí třetině přišla v 53. minutě, kdy nejprve po kralupském propadu na útočné modré zastavil Jiří Exner dvěma famózními zákroky dva v protiútoku najíždějící protihráče, když nejprve vyrazil první střelu z levého křídla a hned na to pokryl i dorážku z prostoru před brankovištěm. V následném kralupském protiútoku se poté řítili na Pravdu v situaci dva na jednoho nejproduktivnější Kralupan Ondřej Hampl s ofenzivním obráncem Martinem Davidem. Hampl těsně před Pravdou předal Davidovi, který si však neposedný kotouč musel srovnat na holi a nakonec bránu přestřelil. Ani jednu z příležitostí se tak nepodařilo přetavit v rozhodující branku a zůstalo to tak i u dalších akcí až do samotného závěru třetí třetiny. V posledních sekundách základní hrací doby získal puk ve vlastním pásmu Roman Verbík a v myšlenkách na poslední utkání v Rakovníku, v němž Kralupy ztratily šanci na bodový zisk brankou soupeře pouhých 9 sekund před koncem třetí třetiny, zavezl kotouč za Exnerovu bránu do bezpečí, kde už s ním vyčkal až na sirénu oznamující, že dnes se o vítězi rozhodne až v prodloužení. 

V následujícím nastaveném čase se nejprve nepodařilo přetavit ve vítěznou tečku přečíslení dvou na jednoho dvojici Soukup - Hampl, prvně jmenovaný však po následné protiakci soupeře znovu získal v obranném pásmu puk a řítil se plný sil do dalšího přečíslení, tentokrát s obráncem Romanem Verbíkem. Tomu předal kotouč ve středním pásmu a jelikož si rakovnický obránce na těsno hlídal jen Soukupa, neměl už Verbík sám proti Pravdovi zas tak složitou pozici. Zamířil, trefil přesně a vystřelil Kralupům čtvrtou výhru v řadě! 

"Hodně těžce vydřené dva body. Soupeř dnes předvedl hodně kvalitní utkání," hodnotil po zápase hlavní kralupský trenér Dušan Sikela. "V posledním zápase, který jsme hráli po delší pauze, to nebylo úplně to pravé, takže tam dnes byla trochu obava, co s námi takhle kvalitní soupeř, jako je Rakovník, provede. Začátek z naší strany pak ale nebyl špatný, řekl bych, že jsme sehráli jednu z těch lepších prvních třetin, co se tu odehrála, ale nevyužili jsme 5 na 3, soupeř dal v další přesilovce hned od modré góla a pak už jsme v první třetině nic nepředvedli. V některých dalších pasážích byl pak Rakovník lepší a my jsme měli co dělat, abychom se jejich náporu ubránili. Musím říct, že nás dnes hodně podržel Eky (brankář Jiří Exner, pozn. red.), který chytal víc než výborně a právě jemu vděčíme za to, že jsme přežili pasáže, kdy nás Rakovník tlačil. Dotáhli jsme to až do prodloužení a tam už je to loterie, vyhrává štěstnější, záleží i na výběru hráčů, jak se to komu povede, a nám se to naštěstí dneska povedlo."

Díky porážce Rakovníka v prodloužení dnes Kralupy v boji o přímý postup do čtvrtfinále odskočily právě Rakovnickým o jeden bod. Další ze soků se stejným bodovým ziskem před 17. ligovým kolem Velké Popovice však dokázaly uspět stejným způsobem a souboj o druhé místo tak stále nemá jasného vedoucího favorita. Zápletku snad pomůže rozklíčovat příští ligové kolo, v němž zavítají Velké Popovice na stadion Mělníka a Kralupy budou chtít na porážku Rakovníka navázat v Berouně proti domácímu Královu Dvoru. "Chceme získat co nejlepší postavení pro play-off, takže s Královým Dvorem budeme chtít určitě bodovat. Venkovní utkání není nikde jednoduché a každý domácí tým může překvapit i silnějšího, takže to rozhodně nehodláme podcenit a budeme chtít dorazit v plné síle, abychom udrželi bodovou šňůru, kterou teď máme." 

Utkání proti Královu Dvoru je naplánováno na 25.1. od 17 hodin. Pokud si rádi dopřáváte hokejovou sobotu, udělejte si výlet a vyrazte s námi hnát naše mužstvo za pátou výhrou v řadě, rádi Vás uvidíme!

 

Text: David Palán  
Foto: Klára Spěšná instagram

facebook twitter