Reklamní sdělení
Podvladařksá HAf dílna e-shophttps://kogitoeaster.websnadno.czRuční výroba obojků a vodítek z biothanu a hexy
Grafika Gongihttps://www.gongi.czVýroba a prodej dárkových předmětů

Příbram v Kralupech první venkovní bod nezískala, o osudu utkání rozhodl svou třetí vítěznou brankou sezóny Jakub Kaprál!

1920_Kralupy_Pribram_report

Nepříliš očekávané drama přineslo v sobotu 16. kolo krajské ligy na kralupském zimním stadionu. Do hlavního města Dolního Povltaví zavítalo rezervní mužstvo druholigové Příbrami, jehož cílem bylo stažení šestibodové ztráty na předposlední tým skupiny z Králova Dvora. Kralupy naopak v závěru sezóny útočí na druhou příčku západní skupiny, která by jim zajistila přímý postup do čtvrtfinále play-off, aby jim cestu dál nemuselo komplikovat nově zavedené předkolo vyřazovacích bojů.

Mezeru po absentujícím obránci Tomáši Práškovi měl původně zaplnit z posledního utkání osvědčený junior Tomáš Klapka, který si ve svém prvním zápase dokonce připsal po přesné střele od modré hned i první vstřelenou branku. Z důvodu jeho nedávného zranění však namísto něj dostal příležitost spoluhráč z kralupské juniorky Adam Hes, který se předvedl v neméně výborném světle. To po utkání potvrdil i trenér Sikela, který si celkově spolupráci mezi juniorským a mužským A-týmem pochvaluje. "Adam předvedl slušné utkání, určitě si odehrál svoje a je jedině dobře, že když nám někdo vypadne, tak máme kam sáhnout," libuje si. 

Výbornou práci s kralupskou mládeží Hes výrazně odreprezentoval již v 6. minutě, v níž zabránil jasnému gólu do prázdné brány, když se snažil nachytat zpoza brány u druhé tyče číhajícího Exnera příbramský Rejzek. Jakub Kaprál se poté ve středním pásmu chopil puku, s nímž projel až za příbramskou bránu, před níž hledal najíždějícího Studenta s Řehákem, puk však projel přesně mezi nimi a brankové konto se tak přes pohlednou akci nenavyšovalo ani na druhé straně.

Skvělý obranný zákrok předvedl o chvíli později také nejproduktivnější kralupský obránce Jakub Verbík, když na něj samotného ujížděli v přečíslení Pejsar s Pavlem. Druhý jmenovaný si po přihrávce ještě vylepšil pozici do středu hřiště, ovšem Jakub Verbík se mu obětavě vrhl do střely a svým mohutným tělem zabránil jasné gólové šanci, čímž si vysloužil ovace domácího publika. Brance o pár sekund později už však nikdo z členů domácího mužstva zabránit nedokázal. Krátce po vhazování v kralupském obranném pásmu se puku ujal Jan Rejzek, objel bránu a od mantinelu překvapil dobře "vystínovaného" brankáře Exnera. 0:1.

Blízko vyrovnání pak byli Kralupané v 17. minutě po hákování příbramského Matouše, který tak usedl na 2 minuty na trestnou lavici a poskytl domácím přesilovou hru. Kralupy se usadily v pásmu a kombinovaly, Martin David nabil svému obrannému parťákovi Romanu Verbíkovi, který vypálil dělovku "z první." Puk se odrazil přímo k u brankoviště číhajícímu Řehákovi, který však byl brankáři Kodadovi příliš blízko a jeho pokus skončil jen na Kodadově betonu.

Domácí přesilová hra tedy využita nebyla a svou šanci navýšit vedení dostali po sekání Šaršeho naopak hosté. Hned v úvodu přesilové hry vyhrál Kadič vhazování, načež se mu kotouč vrátil od Toboliče do mezikruží nazpět. Příbramský útočník se nerozpakoval a okamžitě vypálil do levé horní poloviny Exnerovy klece, ovšem domácí brankář převedl fantastický zákrok vyrážečkou a s překvapivou střelou si poradil. Kralupská jednička pak během oslabení vytáhla ještě jeden výborný zákrok betonem proti nevyzpytatelné střele pod beton z pravé strany a udržela jednobrankovou ztrátu až do sirény oznamující konec první části hry.

Ve druhé třetině pak Kralupští na svého soupeře vlétli a zamkli ho ve vlastním pásmu. Když už to vypadalo, že se hosté osvobodí, zachytil unikající kotouč na modré Tomáš Roubal a vrátil ho zpět do pásma Hamplovi. Ten zpoza brány našel přesnou přihrávkou najíždějící Brandejského a toho už překvapený Kodad zastavit nedokázal. Jiří Brandejský potvrdil střeleckou formu a svou třetí brankou z posledních tří utkání srovnal stav zápasu.

Blízko obratu pak byly Kralupy téměř v polovině utkání, kdy se k puku dostal v útočném pásmu střelec Jan Háva. Ten si dlouho hledal ideální střeleckou pozici, načež vyslal prudkou střelu zápěstím, kterou těsně před Kodadem šikovně tečoval Ondřej Davídek. Chybělo opravdu málo a puk tahal Kodad z brány podruhé. Netrvalo to však dlouho a příbramského brankáře to nakonec přeci jen neminulo a opět u toho nechyběl Davídek. Ten při náznaku příbramského nátlaku lehce vyhodil puk z vlastního třetiny po mantinelu do středního pásma, kde se ho chopil rozjetý Robin Student. Ten si hravě poradil s příbramským obráncem, z velkého úhlu překvapil přesnou střelou pod víko brankáře Kodada a mohl rozjet bujaré gólové oslavy. Na tabuli svítil stav 2:1 a obrat byl dokonán. 

Netrvalo to pak příliš dlouho (konkrétně 34 sekund) a "opaření" příbramského mužstva ještě využil nejproduktivnější kralupský bek Jakub Verbík. Vše začalo akcí Ondřeje Hampla, který v obranném pásmu získal puk, předal ho najíždějícímu Brandejskému, od něhož ho záhy získal nazpět a z pravé strany se bekhendem pokusil překvapit Kodada. Ten kotouč jen vyrazil před sebe, kde nebyl blíže nikdo jiný, než domácí obránce s útočnými choutky Jakub Verbík a bekhendem dorazil touš za záda bezmocného příbramského brankáře. 3:1.

Kralupy měly v tu chvíli otěže zápasu ve svých rukou a v 35. minutě mohl být náskok ještě výraznější, když se do ideální střelecké pozice dostal Jakub Kaprál. Z mezikruží zamířil na horní růžek Kodadovy brány a příbramský gólman měl s prudkou a velmi přesnou střelou obrovské problémy. Kaprálův pokus dokázal vytěsnit ramenem nad sebe, ovšem neposedný kotouč si poté při návratu na zem našel cestu zpět do brankoviště, o čemž už Kodad nevěděl. V blízkosti však nebyl nikdo z domácích hráčů, kdo by skákající puk dorazil do soupeřovy brány. 

Ke slovu se tak mohly dostat hosté. Robin Student podrazil jednoho z protihráčů a odešel na 2 minuty pykat za svůj prohřešek. Kralupští se nejprve v následném oslabení dokázali osvobodit, po vystřídání formací se však Příbram usadila zpátky v pásmu, Tomáš Dolejš z rohu útočné třetiny viděl napříč pásmem od modré najíždějícího volného Toboliče a poslal mu křižnou přihrávku. Tobolič se nerozpakoval a vyslal na Exnera nebezpečnou střelu. S ní si kralupský brankář ještě poradil, ovšem puk mu vypadl a pro neobsazeného Ondřeje Máchu číhajícího na brankovišti už nebyl nejmenší problém dorazit puk za brankovou čáru a snížit na 3:2. Jednobrankové vedení už následně domácí udrželi a přenesli si ho i do třetí třetiny. 

Kontaktní branka dala příbramskému mužstvu do třetího dějství novou naději a tým z hornického města se hnal za vyrovnáním. Po domácím zakázaném uvolnění ve 42. minutě utkání sice Kralupy získaly kotouč na své hokejky, ovšem aktivním forčekingem dokázali Příbramští domácí rozehrávku natolik zkomplikovat, až se puk dostal před odkrytou Exnerovu branku, kam si najížděl Ondřej Pejsar. S dorážkou si příbramský útočník zkušeně poradil a vyrovnal stav utkání na 3:3. 

Skóre zápasu se následně po vyrovnávací brance dlouho neměnilo. Proti Exnerovi nedokázal nadvakrát uspět Michal Pavel, na druhé straně neuspěl o chvíli později ani Tomáš Roubal po přihrávce od Brandejského zpoza brány. Blízko k navrácení vedení na kralupskou strany byl ve 45. minutě Jakub Kaprál, který se prokličkoval až před příbramskou bránu a v bezprostřední blízkosti Kodadovi trefil jeho výstroj, z níž puk brankáři vypadl a chvíli ležel bez dozoru. Na blízku však nebyl nikdo, kdo by ho dorazil do brány a stav se neměnil ani tentokrát. 

Ve vlastním oslabení měl poté ve 47. minutě zápasu příležitost Ota Řehák, když unikal společně s Jakubem Verbíkem na Kodadovu bránu. Od urostlého obránce dostal přihrávku, po níž se snažil zakončit bekhenedem, ovšem kotouč mu sjel z čepele a neuspěl. Stejně tak o 2 minuty později Ondřej Hampl po svém typickém průniku, kdy u mantinelu získal puk, objel obránce a bekhendovým zakončením se kotouč snažil procedit Kodadovou výstrojí, bohužel pro domácí neúspěšně. 

Hosté se drželi až do 52. minuty, kdy příbramský Matouš sevřel kotouč ve své dlani a rozhodčí ho za to odkázal na trestnou lavici. V následné přesilové hře se Kralupy usadily v pásmu a rozjely kombinaci. Puk se poté v závěru přesilovky dostal k Robinu Studentovi, který potvrdil status nejúspěšnějšího kralupského přesilovkového střelce a procedil ho Kodadovou výstrojí. Tato branka byla už Studentovou třetí v sezóně, díky níž dokázaly Kralupy využít hru v početní převaze.  

Vedení 4:3 však domácím nestačilo a příbramský brankář se měl i nadále co činit. V 54. minutě uvolnil Robin Student Otu Řeháka, který se prosmýkl mezi dvěma obránci a mířil sám na Kodada. Toho si Řehák rozhýbal a snažil se trefit mezeru mezi betony, ovšem hostující gólman jeho záměr přečetl a držel dál svůj tým ve hře o první venkovní body v sezóně. Naděje mu však přesto dlouho nevydržela. Koncem 55. minuty rozhodl o osudu utkání definitivně Jakub Kaprál, který po přihrávce od Martina Davida projel podél pravého mantinelu do útočného pásma a bekhendem nachytal Kodada, jemuž puk prošel mezi betony až za brankovou čáru. 5:3! Pro Martina Davida byla navíc přihrávka na Kaprálovu branku osmým bodem sezóny, čímž překonal své dosavadní bodové maximum v kralupském dresu ze sezóny 2014/2015, v níž zaznamenal v 21 zápasech 7 bodů za 4 branky a 3 asistence.

Šanci na srovnání Příbramští ale v závěru utkání ještě měli, když měli k dispozici krátce po sobě jdoucí dvě přesilové hry. Poté, co neproměnili Cafourkův trest za podrážení, usedl na trestnou lavici 2 minuty před koncem třetiny Roman Verbík za napadení. Příbramská lavička si vyžádala oddechový čas a seznámila hráče se závěrečnou strategií s odvolaným brankářem. Hráči se však špatně dohodli a ze závěrečného tlaku a přesilové hry 6 na 4 bylo vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě. Při hře ve čtyřech poté hosté přeci jen ještě hru bez brankáře zkusili, ovšem v útočném pásmu se jim větší příležitost vytvořit nepodařilo. Naopak blízko k završení hattricku byl Robin Student, do jehož pokusu od modré však odvážně padl útočník Rejzek a gólu do prázdné brány zabránil. Příbramští následně nahodili do útočného pásma, kde se puku chopil brankychtivý Jiří Exner a zamířil na odkrytou klec, ovšem tuhle dovednost bude muset kralupský brankář ještě pilovat, netrefil vůbec přesně. Hosté ovšem v následné rozehrávce znovu chybovali a ve středním pásmu doslova "nalili" Jakubovi Verbíkovi, který už se nemýlil a vstřelil svou třetí branku ze dvou posledních zápasů, čímž si upevnil svou pozici nejproduktivnějšího kralupského obránce.

Utkání bylo rozhodnuto, přesto se posledního slova zachtělo Příbramským. 11 sekund před koncem zápasu tak vstřelil ještě jednu branku Ondřej Mácha a upravil na konečných 6:4 pro Kralupy. „Po Novém roce a třítýdenní přestávce jsem se trochu obával toho, že utkání nebude z naší strany příliš kvalitní, což se mi hlavně ze začátku potvrdilo,“ hodnotil utkání hlavní trenér Dušan Sikela. „Příbram navíc nebyla tak jednoduchým soupeřem, jak jsme si asi všichni představovali. Naštěstí jsme se od druhé třetiny zvedli a výkon šel nahoru, ale oproti jiným soupeřům, kdy jsme dokázali rozhodnout už v polovině utkání, jsme se dnes trápili vlastně až do konce."

Příští sobotu čeká Kralupy další domácí zápas, kdy tentokrát přivítají v tabulce se dotírající Rakovník. "Příští zápas očekávám, že náš výkon bude úplně o něčem jiném," říká Sikela. "Rakovník v nás vzbuzuje jako soupeř o něco větší respekt, což nás samo o sobě přinutí přistoupit k zápasu poctivě hned od začátku. Určitě se na něj dobře připravíme a myslím si, že odehrajeme podstatně lepší zápas než proti Příbrami.“

Zápas proti Rakovníku bude tzv. utkáním o 6 bodů. Vítěz střetnutí získá lepší postavení v tabulce, kterým může být v případě prohry Velkých Popovic proti Slanému klidně ona kýžená druhá příčka zajišťující přímý postup do čtvrtfinále vyřazovací části a v rámci boje o tuto pozici se tedy bude jednat o jedno z nejklíčovějších utkání v závěru základní části. Proto si tedy termín 18.11. určitě nezapomeňte zapsat do svých diářů a kalendářů, ať tento důležitý zápas nepropásnete. Věříme, že nám pomůžete vytvořit pro kralupské bojovníky skutečné domácí prostředí, které je dožene až ke čtvrtému vítězství v řadě. Tak určitě dorazte, těšíme se na Vás!

 

Text: David Palán  
Foto: Klára Spěšná instagram

facebook twitter                                                

 

 

  • Komentáře jsou prázdné.