Reklamní sdělení
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.

S úřadujícím mistrem bez bodu, Čáslav přerušila těsnou porážkou kralupskou vítěznou sérii. 

1920_Kralupy_Caslav_report

První únorový den značil už od výsluní, že se bude dít něco jinak. Zatímco v předchozích letech zamrzaly touto dobou rybíky, den, kdy Kralupy hostily 19. kolo krajské ligy, přinesl patnáctistupňové teplo a zbývalo jen čekat, jaký další výkyv nám ještě nabídne. Nakonec vše rozluštil hokejový večer, kdy byla po devíti domácích zápasech ukončena kralupská série utkání, v rámci níž Kralupy od začátku sezóny až dosud nepoznaly hořkost tříbodové domácí porážky.

Utkání s úřadujícím středočeským mistrem přitom nezačali Kralupští vůbec špatně a už ve 3. minutě byli dokonce ve vedení. Jakub Šarše nejprve na obranné modré odvrátil za pomoci Tomáše Roubala jeden z gripenských náletů a puk následně převzal Martin Hanžl, který ve středním pásmu našel přesnou přihrávkou přes napadajícího obránce Jana Hávu. Proti Hávovi pak stál už jen obránce Ludvík Svoboda, jehož šikovnou kličkou obehrál a vydal se na volnou cestu až k brankáři Novákovi. Toho si ukázkově rozhýbal bekhendovým blafákem a mezerou mezi betony poslal puk za brankovou čáru. 1:0!

V další velké šanci byl Háva i o několik sekund později, kdy ho Jiří Brandejský našel přesným pasem od mantinelu v mezikruží, načež Háva vypálil "z první," ovšem tato střela mu tentokrát nesedla.

Negativní účinky nezvyklého venkovního tepelného výkyvu se následně poprvé projevily i na hlavním sudím, jehož některé posudky poukazovaly na zatemněnou mysl, či při nejmenším alespoň vidění. V 5. minutě zápasu měl Ludvík Svoboda obdržet 2+2 trestné minuty, když se nechal znovu obehrát, tentokrát šikovnou kličkou Martina Hanžla, kterého při pokusu ho zastavit zasáhla razantně Svobodova hůl přímo do obličeje, načež se na ledě objevila dokonce krev. Kralupská střídačka už formovala sestavu na přesilovou hru, ovšem ruka rozhodčího Müllera sledujícího celou akci jen pár metrů opodál zůstala ledově klidná. 

Pokračovalo se tedy v pěti hráčích v poli na obou stranách a domácí si tvořili další šance po chybách čáslavských obránců. V 6. minutě ujížděl sám na brankáře Nováka druhý nejlepší střelec mužstva Robin Student, ale neposedný skákající puk se mu vrtěl na holi a nedokázal tak efektivně zakončit. 

Na trestnou lavici poté usedl čáslavský Barbora za podrážení, ovšem následně přehlédla trojice rozhodčích špatné střídání hostů, díky němuž se ve vlastním oslabení do brejku dostal jako pátý hráč v poli Ondřej Krpata, který si obhodil Jakuba Verbíka a bekhendem nebezpečně zakončoval proti přesouvajícímu se Exnerovi. Kralupský fantóm ale zasáhl výtečně betonem a nebezpečnou šanci zneškodnil. Bez následků pro domácí mužstvo se však celá situace neobešla a namísto trestu pro čáslavskou hráčskou lavici a oprávněné dvojnásobné přesilové hry pro domácí přišel trest pro Jakuba Verbíka za držení a hra ve čtyřech, která se po zhruba půl minutě změnila v přesilovou hru hostů. Ač následné oslabení domácí přežili bez úhony, nutno uznat čáslavskou přesilovou hru za velice rychlou a nebezpečnou, o čemž se domácí mužstvo bohužel muselo v dalších minutách utkání ještě několikrát přesvědčit.

Velkou snahu na protržení střelecké smůly měl v utkání nejproduktivnější Kralupan Ondřej Hampl, který od nového roku sbírá jen samé asistence a na svůj vlastní první úspěšný zásah roku 2020 stále čeká. Nejblíže byl k tomu v první třetině po jednom ze svých typických průniku, po němž jeho rychlá a nebezpečná střela zápěstím orazítkovala levou tyč.

Ve 12. minutě byl za podrážení vyloučen Jakub Kaprál, který v následném oslabení citelně chyběl. Své mužstvo ovšem tradičně podržel brankář Jiří Exner, který se vytáhl hlavně po akci Vlacha se Sladkým, kteří unikli kralupské obraně a řítili se na něj úplně sami. Vlach následně našel před bránu najíždějícího Sladkého, jehož zakončení domácí jednička nekompromisně zneškodnila. Toto i další oslabení Kralupané ustáli, ovšem přesto první dějství ve vedení nezakončili. O konečném stavu před první přestávkou rozhodlo jedno povedené čáslavské vhazování, kdy Lukáš Muras vyhrál buly přímo na hůl nejproduktivnějšího člena čáslavského mužstva Michala Kraučuka, jenž střelou bez přípravy překvapil Jiřího Exnera a srovnal stav utkání na 1:1, který vydržel až do druhého dějství. 

Ve druhé třetině Čáslav mírně přidala na tempu a hlavně s jejím aktivním napadáním mělo domácí mužstvo značné problémy. Pod tlakem čáslavského forčekingu vázla kralupská rozhrávka a druhá dvacetiminutovku tak ovládli zaslouženě hosté. Ve 25. minutě byli blízko k otočení stavu utkání po Křišťanově akci, kdy u mantinelu nabil spoluhráči, který vyslal na Exnera dělovou ránu z první. Halou zazvonil razantní náraz do brankové konstrukce.  

Koncem 27. minuty se poté  v čáslavském obranném pásmu provinil útočným faulem Tomáš Roubal a za vysokou hůl usedl na trestnou lavici, kde se však příliš neohřál. Čáslavští vyhráli vhazování a přesilovou hru bleskově využili. Bílkova střela od modré se odrazila ke Křišťanovi, který ho ihned předal na před prázdnou bránou číhajícího Filipa Navrátila a ten trefil přesně. Tomáš Roubal mohl po pouhých 6 sekundách zpátky do hry, obrat byl dokonán.

Čáslavští byli na koni a o minutu a půl později zahrozili znovu. Jiří Exner nejprve vychytal velkou šanci hostů v přečíslení dvou proti jednomu, načež v následné protiakci Kralupané nezužitkovali situaci tři na jednoho. Kotouč vybojoval čáslavský Lukáš Špelda, předal ho na Michala Kraučuka, který pronikl do útočného pásma podél pravého mantinelu a rychlou střelou zápěstím překvapil Exnera. Na tabuli svítil stav 1:3 a domácí střídačka si vyžádala oddechový čas.

Po time-outu se Kralupští dostali znovu trochu více do hry a ve 33. minutě dokonce poprvé ve druhé třetině dostali kralupské ochozy do euforie. Čáslavská obrana při jednom z útočných výpadů zapomněla na modré čáře domácího snajpra Jiřího Brandejského, jehož si mnohem lépe všiml obránce Martin David, který po zisku kotouče černou pryž okamžitě předal urostlému útočníkovi do úniku a Brandejský nezklamal. Bekhendovou kličkou si Nováka rozhýbal a podobně jako Háva v první části mu poslal puk mezi betony. 2:3!

Ve 36. měl následně Jiří Brandejský dokonce šanci na srovnání, když unikal v přečíslení dva na jednoho s Ondřejem Hamplem, který mu dal před bránu přesnou "žabičku" na čepel, ovšem protentokrát se vytáhl skvělým zákrokem čáslavský gólman Novák a udržel těsné vedení svého týmu.

V samotném závěru druhé třetiny pak měla šanci na srovnání ještě dvojice Hanžl - Řehák, která se dostala v poslední minutě do protiútoku v náznaku přečíslení dvou na jednoho, Hanžl pak poslal přesný pas před bránu Řehákovi, ten už byl ovšem stínovaný vracejícím se obráncem a bekhendem se mu nepodařilo bez přípravy přesně zakončit. 

Do třetí dvacetiminutovky si tak Kralupy odnesly jednobrankové manko, které už nedokázaly stáhnout. Blízko vyrovnání byl hned v prvním střídání obránce Roman Verbík, jenž si udělal útočný výlet a chybělo málo, aby před soupeřovou brankou dorazil do odkryté klece puk odrážející se od zadního mantinelu. Po většinu zbylé části třetiny si Čáslav ovšem svůj náskok zkušeně hlídala a domácí hráče i díky svému nepříjemnému aktivnímu napadání rozehrávky do mnoha šancí nepouštěla. Naději viděla domácí střídačka v závěrečné power-play, jenomže k nevoli domácích fanoušků označil hlavní rozhodčí hit Jakuba Verbíka v jednom ze soubojů u mantinelu 90 sekund před koncem jako pozdní dohrání a své představení tak korunoval eliminací veškeré domácí naděje posazením nejproduktivnějšího kralupského obránce na trestnou lavici. Kralupy v posledních sekundách zápasu ještě zkusily hru bez brankáře s pěti hráči v poli, ale branku z toho už nevytěžily a vůbec poprvé v tomto ligovém ročníku završily domácí zápas bez zisku jediného bodu.

"Dnes jsme měli asi nejlepší vstup do utkání, co tady pamatuju, alespoň co se prvních osmi minut týče," komentoval utkání hlavní kralupský trenér Dušan Sikela. "Dali jsme jednoduchého góla, ale pak bohužel přišla vyloučení, která nás stála hodně sil a soupeře dostala do hry. Dalších 30 minut pak byla Čáslav jasně lepší a dělala nám problémy. My jsme trochu přeházeli sestavu a snažili se to trochu oživit, což si myslím, že se povedlo, ale bylo to hodně těžké, o to víc, že rozhodčí dnes nebyl úplně přesný. To ale nic nemění na tom, že Čáslav hrála výborně." I přes porážku je však Dušan Sikela rád, že jeho svěřenci těžký zápas s úřadujícím mistrem podstoupili. "Poslední zápasy nám vycházely možná až moc lehce a je jen dobře, jsme potkali takto těžkého soupeře právě teď. V play-off takhle budou vypadat utkání všechna a jestli chceme uspět, musíme se s podobným stylem hry i se stylem pískání rozhodčího umět vyrovnat, musíme se tomu všemu přizpůsobit a nesmí nás to překvapit." 

Kralupy tak po porážce 2:3 s Čáslaví a tříbodové výhře Rakovníka opouští druhou příčku v západní skupině, které se ujímá právě Rakovník, na něhož Kralupští momentálně ztrácí 2 body. O návrat na tuto pozici zaručující přímý postup do čtvrtfinále budou Kralupy bojovat už příští sobotu na ledě Mladé Boleslavi, kde se utkají s místní rezervou. "V Mladé Boleslavi očekáváme souboj s dalším těžkým soupeřem, bude to takový trénink na play-off venku," říká s nadhledem Sikela. "Já jen doufám, že se nám vyhne marodka a budeme tam moci dorazit v plné sestavě." 

 

Text: David Palán  
Foto: Klára Spěšná instagram

facebook twitter                                                

 

 

V případě zájmu o zaslání fotografií v plné kvalitě pište na email: 1Spesnanda1@seznam.cz

  • Komentáře jsou prázdné.