Reklamní sdělení
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.
E-shop snadno & rychlehttps://www.websnadno.czSystém WebSnadno nabízí moderní e-shop s podporou on-line plateb.

Kralupy stáhly pětibrankovou ztrátu a v derby s Mělníkem vybojovaly bod! 

1920_Kralupy_Melnik_report

Neuvěřitelný zápas dvou rivalů nabídlo 11. kolo středočeské krajské ligy na kralupské půdě. V dlouho očekávaném derby to zpočátku vypadalo na jednoznačný průběh, ale nakonec utkání uspokojilo snad veškerá očekávání, která i kralupští fanoušci od zápasu měli.

První třetina byla pro domácí jako z hororového filmu. Dá se říct, že vše odstartovala první nevyužitá kralupská přesilovka, když ve 4. minutě usedl na trestnou lavici hostující Vaněk za podražení Řeháka. Ještě během hry v početní převaze domácí hráči propadli a mělničtí se dostali do přečíslení dva na jednoho. Jan Vernek vzal celou situaci na sebe a v přímém souboji s Jiřím Exnerem byl úspěšnější. Gól padl sekundu po Vaňkovu návratu a byl tak zapsán už jako branka za rovnovážného stavu hráčů na ledě.

Neuběhla ani minuta a půl a Mělník už vedl o dvě branky, když se trefil čtvrtý nejproduktivnější mělnický hráč Jakub Šípek. Domácí mužstvo vypadalo "na ručník" a trenér Sikela si vzal oddechový čas, aby své svěřence uklidnil.

Co šlo domácím na výbornou, byla hra v oslabení, kterou bránící čtveřice vždy zvládla sehrát úspěšně až do jeho konce a pokud se objevila mělnická šance, zasáhl skvělým zákrokem Exner. Kralupské obraně se dlouho dařilo šance hostů eliminovat i při hře pět na pět, až do 17. minuty, která spustila smršť mělnických zářezů. Nejprve našel Michael Krejsa ve střelecké pozici Marka Macka, který zvýšil na rozdíl tří branek a vyhnal Exnera z brány. Nastupující Pavel Kresta se však v brankovišti ani nestačil rozkoukat a už tahal z brány čtvrtý mělnický zásah, když si připsal svůj druhý gól v utkání Jan Vernek. Obě branky dělilo celých 27 sekund. Mělnické prvotřetinové dílo pak dokonal o další půlminutu později svou druhou brankou zápasu Jakub Šípek, když byl v bezprostřední šanci před Krestou faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Šípek zamířil mezi Krestovy betony a po ledě poslal puk za brankovou čáru. 

Jak Šípek, tak i Vernek se tak dokázali prosadit proti oběma maskovaným mužům a spokojeně vyhlíželi konec prvního dějství v domnění, že je po zápase. To se však šeredně spletli. První útočná formace totiž odstartovala velkolepou stíhací jízdu, kterou už nejspíš nikdo neočekával, když zhruba minutu po páté mělnické brance na sebe Ota Řehák navázal dotírajícího člena mělnické obrany, která však nechala bez povšimnutí k jejich brance najíždějícího nikým nehlídaného Robina Studenta. Řehák projel brankovištěm, Studentovi přenechal puk a ten už se nerozpakoval a propálila Srpa v mělnické bráně. 

Poslední slovo tak měly v první třetině Kralupští, což v nich vzbudilo novou naději a do druhého dějství jako by vstoupil úplně jiný domácí tým. Do kralupské brány se vrátil Jiří Exner, kterému krátký pobyt na střídačce ke konci první části očividně prospěl a v té druhé chytal opět tak, jak jsme u zdejšího fantoma zvyklí. Prostě fantasticky. Vědět o sobě dal hned ze začátku, když Ota Řehák neudržel své emoce na uzdě a za napadení ho rozhodčí Doubek poslal na 2 minuty odpočinout. Nutno zmínit výbornou hru v oslabení Tomáše Soukupa, který vyvezl puk z útočného pásma a z mělnické přesilovky ukradl velkou porci času, když ho sám dokázal podržet v tom útočném. Veškeré následující příležitosti však zlikvidoval Exner, který si připsal veledůležitý zákrok i minutu po skončení soupeřovy přesilové hry, když vychytal v bezprostřední šanci bekhendovou kličku Jakuba Šípka, z nějž vyloženě čišila chuť po hattricku. Kralupský gólman byl však jednoznačně proti.

Ve 29. minutě podržel miláček kralupského publika, především jeho dámské části, "Eky" svůj tým znovu, když čelil tváří v tvář opět Jakubovi Šípkovi, ani tentokrát ale mělnický střelec hattrick nezavršil. Exner se proti jeho nájezdu roztáhl na brankovišti po vzoru Dominika Haška v době jeho největší slávy a dokonce nadvakrát Šípkovu šanci zlikvidoval.

Tento zákrok se pak ukázal jako velmi klíčový. O dvě minuty později totiž mělnická obrana chybovala a do přečíslení se dostali Háva s Hamplem. První jmenovaný nejprve předložil Hamplovi, který to na Srpa zkusil z bezprostřední blízkosti bekhendem z velkého úhlu. Puk se následně od mělnického brankáře odrazil zpět k Hávovi, který už ho jen dorazil do odkryté klece a snížil na hratelný rozdíl tří branek.

Vstřelená branka pak Sikelovy svěřence nabudila, obzvlášť Ondřej Hampl byl velmi při chuti a motivovaný vlastním minifanklubem v hledišti předváděl velmi aktivní hru. O minutu a půl po Hávově zásahu pak zezadu překvapil soupeřova obránce při rozehrávce, nicnetušícího Mělničana obral o puk a zamířil si to sám na Vojtěcha Srpa. Ten už byl proti jeho forhendové kličce krátký, Hampl si ho položil a do odkryté horní poloviny brány zkušeně zavěsil. 

Na tabuli svítil stav 3:5 a domácí publikum bylo v euforii. To však nebylo nic proti tomu, co bylo o 4 a půl minuty později. Kralupský tlak sice nejprve zbrzdila mělnická přesilovka, domácí však oslabení sehráli opět na jedničku a po jeho skončení si pro faul podrážením došel Martin Hanžl. Konkrétně to odnesl již několikrát zmiňovaný Jakub Šípek, který pak symbolicky mohl na trestné lavici přemýšlet o svých několika nevyužitých šancích. Moc času na to však neměl, v polovině přesilové hry totiž Jakub Verbík vypálil na bránu, puk se odrazil k Robinovi Studentovi a ten si připsal svůj druhý úspěšný zásah večera, jímž spustil obrovskou radost domácího publika. 4:5.

Ondřej Hampl si pak šel v 38. minutě na 2 minuty odpočinout za sekání a Mělník tak měl příležitost vzít otěže zápasu zpátky do svých rukou. Kralupy však oslabení odehrály opět výtečně a Ondřej Hampl se následně po opuštění trestné lavice mohl rovnou zapojit do útoku. Po získání kotouče založil útok, přesnou přihrávkou uvolnil Jana Hávu do úniku, který tváří v tvář Srpovi nezklamal a svou druhou trefou v zápase vyrovnal. Kralupský zimní stadion explodoval, do konce druhé třetiny zbývalo symbolických 24 sekund (Hamplovo číslo na dresu) a na tabuli svítil stav 5:5.

Do třetího dějství pak domácí vstoupili trochu vlažněji, jako by se báli, že vyrovnaný stav ztratí a čekali, s čím přijde soupeř. Po sérii kralupských zakázaných uvolněních pak tedy nakonec udeřil Mělník. Nejprve se v obrovské šanci ocitl Vernek, který měl na hokejce hattrick, když mělničtí zblokovali Cafourkovu střelu tak šikovně, že se puk odrazil do jízdy trojici unikajících útočníků na jediného obránce. Exner se však opět vyznamenal a Vernekovi třetí zásah večera doslova ukradl. O pár sekund později však Mělník přeci jen uspěl a Libor Stinka po přihrávce Tomáše Havla vrátil svůj tým zpět do vedení. 

Kralupy po ztrátě vyrovnaného stavu opět přidaly na aktivitě a draly se za opětovným vyrovnáním. V 51. minutě se na útočný výlet vydal domácí obránce Tomáš Prášek, který se s pukem dostal až za Srpovu bránu, kde se potkal s kolegou v mělnickém dresu. Kotouč však u mantinelu vybojoval a posunul se sám až před brankoviště, kde prověřil Srpovu pozornost. Mělnický brankář ale zatím žádné další drama nedopustil.

Až o necelé dvě minuty později se ke svému klasickému průniku rozjel Ondřej Hampl a v celé své kráse předvedl kralupskému i mělnickému publiku své umění. V situaci jeden na jednoho s posledním soupeřovým obráncem si hodil puk na bekhend, protihráče přebruslil a dostal se až před Srpa, kde si kotouč přehodil na forhend, kolem vyrážečky mělnického brankáře prostřelil a doplnil klub pěti dvougólových střelců tohoto utkání.

Ve zbytku třetí třetiny se poté obě mužstva soustředila hlavně na to, aby neudělala chybu a příliš dalších šancí se nekonalo. Nejnebezpečnější situací bylo přesilovkové nahození kralupského obránce Cafourka, kdy puk skákal brankovištěm, nebyl mu však poblíž nikdo, kdo by ho do brány dorazil a tak utkání nakonec dospělo až do prodloužení. 

Na zahájení prodloužení poslala kralupská střídačka trojici v podobě tvořivého útočníka Oty Řeháka, ofenzivního obránce Martina Davida a defenzivního beka Romana Verbíka. Puku se však hned v prvopočátku ujali Mělničtí a první zákrok si s obou brankářů připsal jako první Jiří Exner. Na led se dostala Hamplova trojice, jejíž akce šancí neskončila, což vzápětí potrestal nejproduktivnější hráč mělnického Junioru Albert Janele, který přesnou střelou necelou minutu trvající prodloužení ukončil a s ním i čtyři utkání trvající kralupskou domácí neporaženost. 

Kralupští tak po téměř neuvěřitelném stažení pětibrankové ztráty nakonec prohrávají v prodloužení, což jim vyneslo při vzpomínce na první třetinu více než velmi cenný bod, což se obzvlášť po tomto tzv. souboji "o šest bodů" dvou sousedů ve skupinové tabulce projeví výrazně v kralupský prospěch.

"Začátek zápasu byl z naší strany neuvěřitelný," komentuje úvodní třetinu trenér Dušan Sikela. "Nevím, jestli to bylo trémou z dnešní divácké návštěvy (cca 600 diváku, pozn. red.), ale náš výkon v první třetině byl špatný a nedovedu si ho jinak vysvětlit, byli jsme zralí na ručník. Ve druhé třetině se tým ale obrovsky zvednul a za to klukům patří velký dík. Prodloužení už to byla loterie, ale za ten začátek jsme si dneska vyhrát asi nezasloužili."

Ztrátou dvou bodů z prvního okresního derby letošní sezóny a zbylých výsledcích 11. ligového kola zůstávají Kralupy na 5. příčce západní skupiny, na kterou šestý Mělník ztrácí po jednobodovému zúžení ztráty tedy už jen 3 body. O navýšení bodového konta se budou Kralupané snažit už příští víkend v dalším těžkém domácím utkání, kdy dorazí skupinový lídr z Černošic. "Do utkání s Černošicemi musíme vstoupit určitě lépe, než dnes proti Mělníku," ví Sikela. "Doufám, že z kluků po dnešním výkonu už tréma definitivně spadla a zvládneme se připravit na jednoho z nejkvalitnějších soupeřů ligy. Dnešní výkon, obzvlášť ten z první třetiny, se nesmí opakovat." 

Zápas s Černošicemi bude příští sobotu posledním listopadovým utkáním a zároveň předposledním domácím zápasem v tomto roce, proto si ho rozhodně nenechte ujít a dorazte kralupské bojovníky v tomto těžkém boji podpořit. Že kvalitní podpora umí divy, koneckonců dokázalo už derby proti Mělníku a proti černošickému lídrovi to zajisté nebude jinak.

 

Text: David Palán  
Foto: Klára Spěšná instagram

facebook twitter                                                

 

 

  • Komentáře jsou prázdné.