Reklamní sdělení
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
E-shop snadno & rychlehttps://www.websnadno.czSystém WebSnadno nabízí moderní e-shop s podporou on-line plateb.

Kralupy zakončují rok ve velkém stylu, Kolínu nadělily osmičku a dostaly se na dosah 2. místu ve skupině!

1920_Kolin_Kralupy_report

Poslední utkání roku 2019 sehrály Kralupy v rámci 15. kola středočeské krajské ligy na ledě druholigového Kolína, kde se utkaly s místní rezervou. Do královského města dorazilo kralupské mužstvo v dosti osekané sestavě, z tradičních opor chyběli na soupisce střední útočníci Jakub Kaprál či Martin Hanžl, z obránců pak vytěžovaný Miloslav Cafourek. Do sestavy se tak poprvé mohl dostat Karel Tůma z řad útočníků, obrannou mezeru zase zaplnila mladá posila z kralupské juniorky Tomáš Klapka, který dostal šanci i v přesilovkové formaci a chytil ji opravdu za pačesy. Hned ve svém premiérovém utkání za A-tým si totiž připsal i svou první branku a to velmi důležitou! První zářez má konečně i nejproduktivnější obránce Jakub Verbík, lídr kralupského bodování Ondřej Hampl zase vylepšil své bodové konto o gól a tři asistence. 

Na brankové hody to však od počátku utkání moc nevypadalo. Obě mužstva nastoupila do zápasu v dosti vánoční pohodové náladě a šancí se moc nekonalo. Až s ubývajícím časem na časomíře se postupně zvyšovalo tempo hry do fáze, kdy jsme mohli na kolínském zimním stadionu sledovat vcelku atraktivní souboj. První větší šance se začaly objevovat kolem poloviny třetiny, konkrétně v 10. minutě se vyznamenal domácí brankář Petr Pánek proti Jiřímu Brandejskému, který hrál v kralupském dresu již čtvrté utkání a se třemi body na kontě ho hrál s obrovskou chutí. Sám proti domácímu brankáři však svým bekhendovým blafákem tentokrát neuspěl, stejně jako Tomáš Soukup o něco později prudkou střelou zápěstím, jíž Pánek vytěsnil svou helmou.

Největší příležitost k otevření gólového účtu měl v 17. minutě Ondřej Hampl, když společně s čerstvým dvojnásobným otcem Jakubem Verbíkem ujížděl v přečíslení dvou proti jednomu. S ofenzivně laděným obráncem si vyměnil puk a z první zakončoval do horní poloviny branky, ovšem Pánek předvedl fantastický zákrok, stejně jako v závěrečné minutě prvního dějství proti Robinu Studentovi, který zakončoval bezprostředně před brankovištěm bekhendem pohlednou akci vypracovanou parťáky z prvního útoku Hávou a Řehákem. Ani jedna z příležitostí však využita nebyla a do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu.

Ve druhé třetině už ale pomyslná branková hráz nápor příležitostí nevydržela a doslova se protrhla. Hned z kraje druhé části nezvládlo domácí mužstvo využít chvilkový nátlak v útočném pásmu, kombinaci přečetl Jiří Brandejský, který viděl najíždějícího Ondřeje Hampla a vyslal ho do samostatného úniku. Hampl si rozhýbal Pánka a jednu sekundu do uplynutí první minuty druhé třetiny mezi jeho betony otevřel bekhendem skóre utkání! 0:1.

Domácí tým však na sebe s odpovědí nenechal dlouho čekat a o 2 minuty později se ke slovu dostala rodinná formace Kadleců. Starší ze dvou bratrů Jiří Kadlec mladší založil kombinaci předáním na mladšího sourozence Antonína Kadlece, který přesným pasem našel rozjetého otce obou útočníků Jiřího Kadlece staršího. Osmačtyřicetiletý veterán se sám proti Exnerovi nemýlil, uplatil své prvoligové zkušenosti, kralupského brankáře si rozhýbal a bekhendem mezi betony srovnal stav zápasu. 1:1.

Vyrovnané skóre ale vydrželo jen něco málo přes dvě minuty. Při vhazování po Pánkově pravici vyhrál Ondřej Hampl buly na Soukupa, ten se nerozpakoval a okamžitě našel před branku najíždějícího Jiřího Brandejského, který trefil přesně! Na tabuli svítil stav 1:2, Kralupy měly své vedení zpět a už ho nepustily. O několik sekund později totiž vytáhl důležitý zákrok Jiří Exner, když zabránil téměř jasnému gólu po střele jednoho z kolínských útočníků "z první", který dostal přesnou přihrávku přímo před odkrytou bránu. Kralupská brankářská jednička se však přesunula včas a komplikaci nedopustila.

Přijít tak mohla další kralupská příležitost v podobě přesilové hry, kterých bylo v dnešním zápase nezvykle málo. V celém utkání odkázali rozhodčí na trestnou lavici jen tři hráče. Na kralupské straně to byl dvakrát nováček mužstva Tomáš Klapka, na té domácí v první třetině Křeček a nyní Lukáš Skokan za podrážení. Více se nevylučovalo. Kralupští tak měli před sebou poslední příležitost hru v početní převaze využít, což se sice nepodařilo, nicméně i po návratu Skokana na led pokračovali hosté v tlaku, který si během přesilové hry vytvořili, až se k puku na modré dostal již zmiňovaný osmnáctiletý Tomáš Klapka, ten zamířil na levý růžek Pánkovy branky a trefil přesně! Dokonale "vystínovaný" kolínský brankář neviděl vůbec nic a stejně tak nemohl proti přesné Klapkově střele absolutně nic dělat. Tomáš Klapka tak zažil v dresu kralupského A-týmu veleúspěšnou premiéru včetně gólové tečky. Díky jeho zásahu navíc Kralupy soupeři odskočily o dvě branky, což se v dalším průběhu zápasu ukázalo jako velmi klíčové. 

Ve 32. minutě pak mohli Kralupští odskočit dokonce už o tři branky, když při jednom z Klapkově vyloučení mířil ve vlastním oslabení na Pánka Jakub Šarše, tomu však kolínský brankář ve spolupráci s vracejícím se obráncem v úspěšném zakončení zabránil.

Během 37. minuty utkání následně mohl dravý útočník Tomáš Roubal předvést svou všestrannost, když se ocitl sám tváří v tvář v roli obránce proti dvacetiletému mladíkovi Vasylu Zheliznyakovi. Situaci jeden na jednoho zvládl na jedničku a kolínského útočníka do šance nepustil. Ve 39. minutě se však přesto dostal ke slovu znovu klan rodu Kadleců. Jiří Kadlec mladší předal na bratra Antonína, který našel přesným pasem tentokrát Josefa Spitzera, který otce obou útočníků zastoupil na výbornou a jako přes "kopírák" v porovnání s první brankou snížil bekhendem mezi Exnerovými betony na rozdíl jediné branky.

Na tabuli svítil stav 2:3 a vše nasvědčovalo tomu, že si jednobrankovou ztrátu domácí přenesou i do závěrečného dějství, Robin Student byl ale proti. 6 sekund před koncem druhé dvacetiminutovky se druhý nejproduktivnější Kralupan ve zmatku na domácím brankovišti chopil puku a vrátil svému mužstvu dvoubrankové vedení nazpět. 2:4.

Hned v úvodu třetí dvacetiminutovky však o sobě dal znovu vědět nejproduktivnější hráč kolínské rezervy Jiří Kadlec starší a svou druhou brankou večera zdramatizoval průběh utkání kontaktní brankou na 3:4. Hra pak byla v průběhu třetí třetiny z obou stran hodně opatrná a hrálo se bez výraznějších příležitostí. 

Vcelku vyrovnaný stav utkání tak vydržel až do 53. minuty, v níž nejprve Jiří Brandejský založil útočnou akci, kdy na sebe nalákal v obranném pásmu forčekujícího útočníka soupeře a následně uvolnil Tomáše Soukupa do přečíslení tří na jednoho. Tomáš Soukup vzal situaci sám na sebe a neuspěl, nicméně k puku se domácí nedostali a v akci mohl pokračovat Jan Háva, který si obehrál kolínského obránce, drze se prodral na brankoviště až před Pánka a podél betonu zasunul puk za brankovou čáru. Stav utkání byl 7 minut před koncem 3:5 a početná skupinka kralupských příznivců byla v euforii. 

Na konci 57. minuty se poté mělo vhazovat před Exnerem, čehož využil hlavní trenér domácích Radek Smitka a vzal si oddechový čas, během něhož vštěpoval svým svěřencům do hlavy závěrečnou strategii. Pokud však nebylo jejím cílem navýšení kralupského vedení, minula se zdaleka účinkem. Kolínští hráči se na vhazování v kralupském obranném pásmu sjeli v šesti hráčích v poli a Pánkova brána zůstala prázdná. V domácí útočné třetině však puk vydržel jen 10 sekund, než se dostal k Romanu Verbíkovi, který neváhal ani jednu další sekundu navíc, zamířil do odkryté klece a trefil se přesně! Ukazatel skóre ukazoval stav 3:6 a o osudu utkání bylo rozhodnuto.

Jako hotovou věc brali zápas necelé tři minuty před jeho koncem i domácí hráči a s tím k jeho závěru i přistoupili. Kralupané však hrát nepřestali. Brankář Pánek krátce po ohlášení poslední dvouminutovky zápasu chyboval, když se vydal za pukem, se spoluhráči si však nerozuměl. Ke kotouči se dostal Martin David, který už měl na mušce hůl Robina Studenta a ten svou druhou brankou zápasu a osmou v této sezóně zasadil do kolínské rakve další hřebíček, ne však ten poslední. Tuto čest nakonec obdržel Jakub Verbík, který 17 sekund před koncem upravil po pohledné kombinaci svou vůbec první brankou sezóny na konečných 3:8 ve prospěch Kralup.

Kralupy porazily kolínský rezervní tým vysoko 8:3 a staly se tak teprve druhým týmem v historii, komu se tu zdejší "béčko" podařilo skolit. I přes nakonec jednoznačný výsledek bylo však domácí mužstvo Kralupům rovnocenným soupeřem, který byl několikrát blízko k odvrácení utkání na dramatičtější cestu, než výsledek na první pohled říká. "Výsledek asi úplně neodpovídá průběhu utkání," potvrzuje hlavní trenér Dušan Sikela. "Dostali jsme se do vedení, což bylo dobře. Pak tam byly ale krizové momenty, například když jsme vedli na konci druhé třetiny 3:1 a dostali jsme gól na 3:2, což byla chyba, která nás klidně mohla stát zápas, naštěstí ale udělal chybu i Kolín a my jsme stihli ještě do konce třetiny utéct na 4:2. Pak to byl začátek třetí třetiny, na který i když jsme se připravovali, tak jsme dostali hned po dvou minutách gól. Paradoxně nám to ale možná i pomohlo, protože jsme se srovnali a do konce utkání jsme podávali dobrý výkon. Utekli jsme na 5:3, soupeř odvolal gólmana a na konci nám to tam pak už se štěstím napadalo," říká Sikela, který připouští, že podíl na aktuálních výkonech má i pozitivní atmosféra v kabině vytvořená úspěchy v posledních kolech. "Myslím si, že atmosféra v mužstvu i výkon hráčů je teď na takové úrovni, že tomu vítězství jdeme v každém zápase naproti, i to hokejové štěstí se pak obrací na naší stranu a na výsledcích je to vidět."

Před kralupskými hokejisty je nyní vánoční pauza a nejbližší utkání je čeká až ve druhém lednovém víkendu proti rezervě druholigové Příbrami. "Kluci si teď týden odpočinou a od 30. prosince zase jedeme klasický tréninkový cyklus," upřesňuje Sikela plány nejbližších dnů.

Kralupy tedy zakončily rok 2019 devátým vítězstvím sezóny, díky němuž se dostávají na dosah druhé příčce západní skupiny. Ta jim uniká jen díky horšímu skóre oproti Velkým Popovicím, které druhou příčku momentálně okupují. Po Novém roce pak Kralupany čeká v rámci základní části odehrát ještě 7 ligových utkání, po nichž se rozhodne, zda budou hrát předkolo play-off, či se jim podaří obsadit jednu z první dvou příček ve skupině a získají tak přímé vstupenky do čtvrtfinále. Stále je malá šance, že Kralupy skončí mimo pozice, které postup do play-off zaručují, ovšem nakročeno mají zatím více než skvěle. 

Všem fanouškům kralupského hokeje tímto přejeme klidné prožití vánočních svátků a spoustu hokejových radostí v novém roce 2020 a věříme, že se společně hned na prvním zápase příštího roku proti rezervnímu týmu Příbrami sejdeme na tribuně a pomůžeme kralupským bojovníkům přenést výborné výsledky z tohoto roku i do toho dalšího! Společně jsme silnější!

 

Text: David Palán  
Foto: Klára Spěšná instagram

facebook twitter                                                

 

 

  • Komentáře jsou prázdné.