Reklamní sdělení
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
E-shop snadno & rychlehttps://www.websnadno.czSystém WebSnadno nabízí moderní e-shop s podporou on-line plateb.

Poprvé spolu! Kralupy vyráží do Vokovic k historicky prvnímu zápasu s pražskou Hvězdou

V prvním říjnovém utkání se v rámci 4. ligového kola Kralupy utkají historicky vůbec poprvé se sedminásobným mistrem pražského přeboru Hvězdou Praha, která zažívá po přesunu z pražské krajské ligy v kvalitnější středočeské krajské lize svou premiérovou sezónu.

Hvězda Praha a Kralupy nad Vltavou, spojení, na které dospělý hokejový svět čekal dlouhých 53 let. Tedy od samotného založení pražského klubu v roce 1969. Historii oba celky přepíší již tuto sobotu od 19:15, kdy se na Hvězdě uděje mezi centry prvních týmů Hvězdy a Kralup první vhazování v dějinách obou klubů. Do zápasu poté obě mužstva vstoupí z naprosto odlišné pozice. Zatímco Kralupy budou po povedeném září útočit na čtvrtou výhru v řadě, účastník jarní kvalifikace o druhou ligu zatím po přesunu z pražské soutěže pociťuje realitu středočeské kvality a v sobotním zápase bude usilovat o to, aby počtvrté neprohrál.

Na podobnou pozici přitom Pražané nejsou vůbec zvyklí, vždyť pro Hvězdu v loňském ročníku pražské krajské ligy nebyl problém vyhrávat i dvanáctibrankovým rozdílem. Základní část Hvězda zakončila po pouhých dvou prohrách na prvním místě se suverénním desetibodovým náskokem na druhý Smíchov a následným play-off prošla až do kvalifikace o druhou ligu bez ztráty kytičky, přičemž finále s rivalem TNP Praha dokonce ovládla 2:0 na zápasy s celkovým skórem 18:3. Celkově pražskou soutěž Hvězda vyhrála ve své historii sedmkrát a když zrovna na jejím konci nezvedala pohár nad hlavu, patřila k jejím favoritům. O to více však letos vyšší kvalitu středočeské krajské ligy pociťuje. Přestože ještě na jaře dokázala pražská Hvězda v kvalifikaci o druhou ligu potrápit a nakonec jednou i porazit oba dva soupeře z Mělníka a Chomutova, právě od Mělníka na začátku letošní sezóny dostala první facku v podobě porážky 2:6. Tu následovala prohra 2:4 na ledě Mladé Boleslavi a vůbec poslední zkušeností je pak prohra 2:5 s Černošicemi.

Celkově včetně přípravy od léta Hvězda sehrála 9 zápasů, z nichž dokázala vyhrát jeden jediný, a to 8:1 se Žebrákem. Trenér pražského celku Jiří Katz před startem soutěže pro klubový web ohodnotil dosavadní oťukávaní s novými ligovými soupeři následovně: 

"Všechny přípravné zápasy, které jsme hráli, byly s kvalitními soupeři, hrál se dobrý hokej a trochu nám to otevřelo oči. Vyzdvihl bych zápas v Poděbradech (prohra 4:5, pozn. red.), který se mi líbil nejvíc, a který ukázal, o čem ta soutěž bude - o rychlosti, o zakončení, o gólmanech, o taktických schopnostech, vůli být lepší a vyhrát. Příprava nám ukázala, že musíme ještě zapracovat jak na obranné fázi a dodržování taktiky po celých 60 minut, tak hlavně zlepšit koncovku. Většina středočeských soupeřů je totiž natolik kvalitních a zkušených, že každou chybu a výpadek potrestají. Naším letošním cílem je hrát dobrou roli ve středočeské lize, každým zápasem se zlepšovat a postoupit do play-off."

Přes dosavadní výsledky a postavení v tabulce však role favorita v sobotním zápase rozhodně tak jasná nebude. Playoffovými ambicemi motivovaný pražský celek už má za sebou ve středočeské lize tři utkání a postupně si zvyká na její tempo. Dva ze tří zápasů navíc sehráli proti finalistům posledního ročníku Mělníku a Černošicím, a další pak na ledě Mladé Boleslavi, odkud se rovněž nevozí body zadarmo. A že Pražané proti lepším soupeřům umí střílet góly, už koneckonců dokázali v jarní kvalifikaci, ve které nejenže porazili Mělník 8:3, ale hned na to v poměru 5:2 i následného postupujícího z Chomutova. Že ve Vokovicích nepůjde o snadnou misi, si uvědomuje i kralupský trenér Dušan Sikela. "Abych pravdu řekl, tak jsem si myslel, že nějaký body Hvězda udělá už před námi. Svojí kvalitu má a obzvlášť pak doma. Na Hvězdě se jednoduše hrát nebude, musíme se do soboty ještě zlepšit, abychom tam uspěli." dodal Sikela s reakcí na kralupský výkon v posledním zápase se Žebrákem, se kterým i přes výhru 5:2 nebyl zcela spokojen.

KOHO SLEDOVAT

Pokud bychom měli vypíchnout jedno jméno ze soupisky pražské Hvězdy, na koho své divácké oko zaměřit, bude to rozhodně Benjamin Velas. Čtyřiadvacetiletého útočníka si Hvězda sama vychovala a ten teď klubu jeho investici bohatě splácí. V loňské mistrovské sezóně forvard s trojkou na zádech táhl týmovou produktivitu, když ve 14 zápasech základní části nasbíral celkem 20 bodů za 9 gólů a 11 asistencí a dalších 9 bodů (4+5) pak přidal ve třech utkáních play-off. Kromě krajské ligy si navíc Velas přidává ještě v univerzitní lize, kde již čtvrtou sezónu reprezentuje Univerzitu Karlovu. Za tu loni v ULLH sbíral v průměru bod na zápas a v letošním ročníku už má po prvním kole, v němž jeho tým porazil Pardubice 4:0, na kontě 2 asistence.

I Kralupy mají v sestavě svého zástupce s čerstvými zkušenostmi s dresem Karlovy Univerzity. Jde o rok mladšího Pavla Husarika, který však v barvách UK působil na poli mezinárodním, když UK jakožto jediného českého zástupce reprezentoval v evropské EUHL. Tam v posledním ročníku v celkem 4 zápasech základní části nastřílel 5 gólů a na další 4 přihrál, čímž ovládl týmové bodování. Jeho dalších 5 asistencí v play-off poté Karlovce pomohlo až do finále ligy, kde už ale nestačila na trenčínské Gladiátory. Formu si však Husarik přenesl i do krajské ligy, kde loni 28 body, což je shodou okolností i jeho číslo na dresu, ve 20 zápasech ovládl kralupské bodování a v následném play-off dokonce sedmi góly ovládl tabulku střelců celé ligy. V letošní sezóně má zatím na kontě dvě asistence. Prolomí Husarik čekání na první gól sezóny právě na Hvězdě?    

ZAJÍMAVOST

A-týmy Hvězdy Praha a Kralup nad Vltavou se v ligovém utkání ještě nikdy nepotkaly, mnohdy k tomu však nebylo vůbec daleko. Poprvé hned na začátku 70. let minulého století, kdy pouhé dvě sezóny dělily obě mužstva od společné účasti v divizi, z níž Hvězda v roce 1971 sestoupila do pražského přeboru a do které Kralupy roku 1973 naopak ze středočeského přeboru postoupily. V pražském přeboru poté vokovický klub působil až do roku 1996, v němž se Hvězdě podařilo postoupit do 2. ligy. O pouhý rok později, kdy se z 2. ligy Kralupy přesunuly o soutěž výš, kde započaly svou nejslavnější éru vygradovanou baráží o extraligu. V roce 1999 ovšem okolnosti Kralupy donutily prodat prvoligovou licenci na Mělník a vrátit se na jeden rok zpátky do třetí nejvyšší soutěže. Tam už však Hvězda Praha druhou sezónu nepůsobila a přestože se jí v baráži v roce 2000 podařilo postup znovu vybojovat, v následujícím ročníku už ve 2. lize nepůsobily zase Kralupy. Osud tak společné zápolení obou celků umožní po dlouhých 53 letech až tuto sobotu.


AKTUÁLNÍ TABULKA KLM:

    PŘÍMÝ POSTUP DO ČF Z V VP PP P skóre B
1. J Benešov 3 3 0 0 0 24:7 9
2. S Rakovník 3 3 0 0 0 18:9 9
3. S Kralupy nad Vltavou 3 3 0 0 0 16:7 9
4. V Kutná Hora 3 3 0 0 0 10:6 9
    O PŘEDKOLO              
1. V Mladá Boleslav 3 2 0 1 0 12:9 7
2. V Poděbrady 3 2 0 0 1 24:10 6
3. J Černošice 3 2 0 0 1 16:10 6
4. S Mělník 3 2 0 0 1 14:13 6
5. V Kolín 3 1 1 0 1 13:7 5
6. J Velké Popovice 2 1 0 0 1 5:6 3
7. J Vlašim 3 1 0 0 2 15:21 3
8. J Králův Dvůr 3 1 0 0 2 7:13 3
9. V Čáslav 3 1 0 0 2 8:20 3
10. S Slaný 2 0 0 0 2 5:10 0
11. S Benátky nad Jizerou 3 0 0 0 3 7:13 0
    O UDRŽENÍ              
1. J Žebrák 3 0 0 0 3 7:16 0
2. S Hvězda Praha 3 0 0 0 3 6:15 0
3. V Žabonosy 3 0 0 0 3 6:21 0

 

Kralupy na Hvězdě rozhodně nečeká nic jednoduchého. Pražská Hvězda nebude prohrávat věčně a v sobotu bude chtít dát sto procent všech sil do toho nepříznivou sérii porážek ukončit právě v tomto zápase. Dokáží Kralupy motivovaným Pražanům odolat a zapsat se jako vítěz historicky vůbec prvního vzájemného zápasu? Dorazte kluky podpořit a nebo zápas sledujte živě na placené platformě Czech Ice Hockey TV.

Společně jsme silnější!

 

Text: David Palán  
Foto: HC Hvězda Praha

  • Komentáře jsou prázdné.