Reklamní sdělení
Prajzulka https://www.prajzulka.czZabývám se výrobou a prodejem drátovaných výrobku.
Kadeřnictví Veltrusyhttps://www.kadernictviveltrusy.czVeltrusy, kadeřnictví Veltrusy, stříhání, kadeřník, lóreal, dámské stříhání, panské stříhání,
FotoStoryAShttps://www.fotostoryas.comlovecká fotografia , lovecká kynológia

Po domácí první výhře cesta do Kolína, Kralupy čeká souboj s Žabonosy 

Předsezónní los Kralupům do nového ligového ročníku dopřeje bohaté cestování směrem na východ. Z východní skupiny se totiž z pozice pořadatele utkání s kralupskými hokejisty vyjímá pouze Mladá Boleslav, zbylých pět utkání s ostatními zástupci skupiny, kde slunce vychází o něco dříve, Kralupané sehrají právě na východě, kde jen Kolín poctí svou návštěvou hned dvakrát. A poprvé již tuto sobotu, kdy na "chanceligovém" stadionu zabojují o další body do tabulky proti domácím Žabonosům.

Žabonosy o minulém víkendu započaly ročník, ve kterém se budou snažit přerušit nepříznivou sérii pěti sezón bez postupu do play-off. Tam se naposledy z posledního osmého postupového místa podívaly v únoru roku 2017, kdy je ve čtvrtfinále vyřadili vítězové základní části a následní finalisté ze Slaného. Od té doby se mužstva z obce o necelých 240 obyvatelích drží smůla, když je celkem třikrát dělila od postupu jediná pozice v tabulce, hned dvakrát pak dokonce jediný bod. Vůbec nejblíže byli Žabonoští postupu v loňském ročníku, v němž o play-off bojovali doslova do poslední sekundy základní části. Chybělo totiž jen vstřelit gól v prodloužení utkání posledního kola v Kutné Hoře. Jak ovšem předvídáte správně, skórovali domácí a neblahá série žabáků se zase o něco protáhla.

Podobně, jako Žabonoští poslední sezónu zakončili, tu aktuální i začali. Shodou okolností jim zápasový los přidělil první zápas opět v Kutné Hoře, kde stejně jako v únoru začali dobře a hned po pár minutách hry otevřeli skóre. Od té doby už však zápas patřil domácím Sršňům, kteří si na rozdíl od závěru loňského ročníku následně vybojované vedení 3:1 pohlídali až do konce a žabáky tak obrali o všechny tři body. 

Kralupané budou do zápasu vstupovat s trochu odlišné pozice. V prvním kole porazili na domácím ledě rezervu druholigových Benátek a v Kolíně tak proti Žabonosům zabojují o návrat na první příčku severní skupiny, kterou dokázali hájit až do středečního utkání Mělníka s Hvězdou Praha. To kralupský rival totiž ovládl v poměru 6:2 a i díky dvěma mělnickým brankám do odkryté klece v poslední minutovce Mělník Kralupy v pozici lídra skupiny nahradil.

Vzájemná střetnutí Kralup se Žabonosy z posledních tří let mluví jasně ve prospěch Kralupských. Kvůli covidem přerušené sezóně stihly oba celky sehrát jen dvě utkání, která obě ovládlo mužstvo z Dolního Povltaví s celkovým poměrem ve skóre 11:3. Oba dva zápasy se však odehrály v Kralupech nad Vltavou. Na souboje z domácího prostředí Žabonos už Kralupané tak pozitivní vzpomínky nemají. Pravdou sice je, že naposledy Žabonoští zápas s Kralupami hostili už poměrně dávno (bylo to v první sezóně po kralupském návratu do krajské ligy, konkrétně v únoru roku 2019), stejnou pravdou je však zároveň fakt, že na výhru v Kolíně proti Žabonosům Kralupy čekají dlouhých 11 let. Poslední vítězství nad Žabonosy si kralupští hokejisté z Kolína odvezli v říjnu roku 2011, kdy zápas s pohledu domácích dopadl 4:5. V celé historii vzájemných střetnutí pak Kralupané v domácím prostředí Žabonos uspěli z celkem 11 zápasů jen dvakrát. Stalo se tak ještě v říjnu roku 2009, kdy zvítězili 5:2.

KOHO SLEDOVAT

Kádr Žabonos od poslední sezóny neprošel prakticky žádnými změnami. Z útočníků se tak bude opět nejvíce spoléhat na nejproduktivnější dvojici posledního ročníku Jaroslav Kedršt a Jan Smejkal, kteří se loni oba umístili v top 20 bodování celé krajské ligy, o což se každý z nich zasloužil příspěvkem téměř 1,5 bodu na zápas. Šestadvacetiletý Smejkal v krajské lize zužitkovává zkušenosti ze 2. ligy, v níž v dresu Nymburka či pražské Kobry zaznamenal celkem 83 bodů za 35 branek a 48 asistencí ve 161 odehraných utkáních základní části a na loňskou devětadvacetibodovou sezónu navázal i hned v prvním kole letošního ročníku, když se v Kutné Hoře postaral o jedinou vstřelenou branku svého týmu.

Bohaté zkušenosti z vyšších lig v krajské lize uplatňuje rovněž čtyřiatřicetiletý obránce Petr Pýcha, který žabonoskou soupisku obohatil svým příchodem před minulou sezónou z mateřského Kolína, kde strávil většinu své dosavadní hráčské kariéry a v jehož dresu kromě druhé ligy nastoupil i k 29 utkáním Chance ligy. Ve své premiérové sezóně v kraji Pýcha zaznamenal 27 bodů v 21 zápasech (6+21) a ročník zakončil jako 2. nejproduktivnější obránce celé ligy za poděbradským Davidem Pojkarem, který však v průměru sbíral více než 2 body na zápas. Zkušený obránce tak bude patřit mezi hlavní ofenzivní pilíř v zadních řadách Žabonos.

Ani kralupská soupiska nemá o zkušenosti s vyššími ligami nouzi. Kromě bratrů Verbíků, kteří po svém boku odehráli ve 2. lize téměř pětistovku zápasů, má trenérská dvojice Sikela - Příhoda od léta nově k dispozici také útočnou posilu Martina Čurdu. Jednatřicetiletý útočník má za sebou ve druhé lize 260 zápasů, k nimž navíc v barvách Písku, Berouna, Ústí, Kladna či Sokolova přidal i dalších 78 ve druhé nejvyšší soutěži. Právě v dresu Sokolova působil v Chance lize poté, co s ním postup do druhé nejvyšší ligy vybojoval, a vítězné zkušenosti kralupská trenérská lavička doufá, že si Čurda přenese i do kralupských bojů o postup z krajské ligy. Během tří přípravných zápasů Martin Čurda pokaždé dokázal skórovat, v prvním kole s Benátkami na trend však nedokázal navázat. Prosadí se poprvé v neděli proti Žabonosům?

ZAJÍMAVOST O SOUPEŘI

Hokejová historie v Žabonosech sahá až do 40. let 20. století, přičemž tato obec o necelých 250 obyvatelích nebyla nikdy reprezentována na vyšší než 4. ligové úrovni. Přesto se místní mohou pyšnit hokejovou událostí, jakou by jejich klubu mohla spousta jiných zástupců krajské ligy jen závidět. Během mrazivého března 1963 totiž obec poctila svou návštěvou pražská Sparta, která po skončené sezóně se žabonoským klubem sehrála na místním rybníce Rozkoš přátelské utkání. Zápas sice dopadl jednoznačně 4:21 ve prospěch Pražanů, nicméně pamětníci chovají v hlavách na tento zápas dodnes jen ty nejlepší vzpomínky a přestože se nevedly statistiky návštěvnosti, věříme, že bylo vyprodáno.

TABULKA KLM PO 1. KOLE:

    PŘÍMÝ POSTUP DO ČF Z V VP PP P skóre B
1. V Poděbrady 1 1 0 0 0 12:1 3
2. J Benešov 1 1 0 0 0 8:3 3
3. S Mělník 1 1 0 0 0 6:2 3
4. S Kralupy nad Vltavou 1 1 0 0 0 5:2 3
    O PŘEDKOLO              
1. S Rakovník 1 1 0 0 0 5:3 3
2. V Kutná Hora 1 1 0 0 0 3:1 3
3. J Vlašim 1 1 0 0 0 6:5 3
4. J Velké Popovice 1 1 0 0 0 2:1 3
5. V Kolín 1 0 1 0 0 4:3 2
6. V Mladá Boleslav 1 0 0 1 0 3:4 1
7. J Černošice 1 0 0 0 1 5:6 0
8. J Králův Dvůr 1 0 0 0 1 1:2 0
9. S Slaný 1 0 0 0 1 3:5 0
10. V Žabonosy 1 0 0 0 1 1:3 0
11. S Benátky nad Jizerou 1 0 0 0 1 2:5 0
    O UDRŽENÍ              
1. S Hvězda Praha 1 0 0 0 1 2:6 0
2. J Žebrák 1 0 0 0 1 3:8 0
3. V Čáslav 1 0 0 0 1 1:12 0


Proti Žabonosům nečeká Kralupy rozhodně nic jednoduchého. Druholigovými zkušenostmi ověnčení Jan Smejkal s Petrem Pýchou už se na nejkvalitnější krajskou ligu v republice definitivně adaptovali a v jejich druhé sezóně se od nich bude očekávat v boji za postupem do play-off stoprocentní převzetí odpovědnosti. Kralupská třígólová hvězda sobotního 1. kola David Bradáček si však v Kolíně připouští jediný výsledek. "Potrénujem, vletíme na ně a nic jiného než tři body neberem!"

Zápas začíná v přijatelném nedělením termínu v 16:00 východního středočeského času a tým má navíc stále volná místa v autobuse, který ve 13 hodin vyráží od zimního stadionu! Pokud tedy nemáte program, určitě zvažte výlet do Kolína a vyrazte kralupské bojovníky v boji o první porážku Žabonos v jejich domácím prostředí po dlouhých 11 letech podpořit! Společně jsme silnější!

 

Text: David Palán  
Foto: Klára Spěšná instagram

  • Komentáře jsou prázdné.